Teroristi Donbasā apšaudījuši EDSO novērotājus

© scanpix

Teroristu organizācijas "Doņeckas tautas republika" (DTR) kaujinieki otrdien Mariupoles apkaimē netālu no Širokines ciemata no lielkalibra ložmetēja raidījuši brīdinājuma šāvienus Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Īpašās monitoringa misijas patruļas virzienā, teikts misijas ziņojumā.

"7.aprīlī braucot pa trasi E58 DTR Širokines kontrolpunkta virzienā, Īpašā monitoringa misija tika apturēta DTR postenī Širokines nomalē. Kad Īpašā monitoringa misija mēģināja tuvoties kontrolpunktam, ejot kājām, uz vienu no patruļas locekļiem tika atklāta brīdinājuma uguns no lielkalibra ložmetēja no labās puses un no pusautomātiskās šautenes no kreisās," teikts atskaitē.

Neraugoties uz to, novērotāji turpinājuši dialogu ar vienu no DTR kaujiniekiem, kas atradies ierakumos, lai vienotos par došanos cauri kontrolpunktam.

Pēc sarunas un misijas transporta pārmeklēšanas kaujinieki misijas locekļiem ļāvuši doties tālāk.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.