Latvija iegūst Gada monētas balvu

Latvija šogad izpelnījusies COTY Gada monētas balvu, kamēr Ungārija ieguvusi atzinību interesentu balsojumā, otrdien paziņoja žurnāla "World Coin News" izdevējs Skots Tapa.

Starptautiskās COTY žūrijas balsošana beidzās 8.janvārī, kamēr publiskais balsojums internetā noslēdzās 10.janvārī.

"Vēlos apsveikt abu balsojumu uzvarētājus," sacīja Tapa. "Rezultātu īpaši interesantu padara tas, ka šī ir trešā reize, kad Ungārija ieguvusi Tautas izvēles balvu."

Abi uzvarētāji tiks sveikti 30.janvārī Pasaules monētu gadatirgū Berlīnē.

Par šī gada balvu sacentās 2008.gadā apgrozībā laistās monētas, un konkurence bija ļoti sīva. COTY balvas saņēmējs tika izvēlēts divās balsošanas kārtās. Pirmajā tika izvēlēti uzvarētāji desmit kategorijās, bet otrajā - no iepriekš izvēlētā desmitnieka - Gada monētas titula ieguvējs. Šo titulu izcīnīja uzvarētājs zelta monētu kategorijā - 20 latu monēta, kuru Latvijas Bankas izdevusi par godu 15.gadadienai kopš nacionālās valūtas atjaunošanas.

Monētas dizainam par pamatu kalpojis Teodora Zaļkalna 1922.gada mets, kas līdz šim tā arī nebija pārtapis apgrozībā laistā naudas zīmē.

Savukārt tautas balsojumā uzvarētāja laurus plūca Ungārijas sudraba 5000 forintu monēta, kuras meta autors ir Gābors Gati un kas veltīta Tokajas vīndaru reģionam.

Savukārt balsojuma pirmajā kārtā par COTY balvām kategorijā "Vispopulārākā monēta" uzvarēja ASV sudraba dolāra monēta "American Eagle".

Par gada kolekcionāru pirktāko monētu tika atzīta Kipras Centrālās bankas izdotā bimetāla divu eiro monēta, uz kuras attēlota sena krustveida statuete.

Pirmās kārtas uzvarētāju vidū bija arī Kazahstānas 100 tengu sudraba monēta, kas veltīta Čingizhana piemiņai. Tā izpelnījās atzinību vēsturiski nozīmīgākās monētas kategorijā, kurā atļauts startēt tikai tām naudaszīmēm, kas piemin vismaz simts gadus senus notikumus.

Savukārt par labāko mūsdienu notikumam veltīto monētu atzīta Izraēlas desmit šekeļu sudraba monēta, kas izdota par godu valsts dibināšanas 60.gadadienai.

Tikmēr Vācijas desmit eiro monēta izpelnījās labākās sudraba monētas godu. Šī monēta izdota, pieminot rakstnieka Franca Kafkas 125.dzimšanas dienu.

Austrijas desmit eiro sudraba monēta, kas veltīta Klosterneibergas klosterim, uzvarēja kategorijā "Labākā krona". Par kronām tiek dēvētas monētas, kuru diametrs sasniedz vismaz 34 milimetrus.

Savukārt Polijas izdotā 200 zlotu zelta monēta, kas veltīta 65.gadadienai kopš Varšavas geto sacelšanās, atzīta par labāko kategorijā "Vismākslinieciskākā monēta".

Visnovatoriskākās monētas titulu ieguva Austrijas 25 eiro monēta, kuru veido sudraba gredzens, kas ietver niobija centru, kam ar īpaša oksidācijas procesa palīdzību piešķirts vizuļojoši zaļš tonis. Vizuļojošais niobijs simbolizē gaismu, kurai veltīta šī monēta. Tās aversā attēlota gāzes lampa, bet reversā - austriešu izgudrotājs Auers fon Velsbahs un dažādu vēsturisku kvēlspuldžu paraugi.

Savukārt par iedvesmojošāko monētu tika atzīta Kanādas 2500 dolāru zelta monēta “Towards Confederation”. Monēta izdota sērijā, kas veltīta 2010.gada Vankūveras olimpiskajām spēlēm, un tajā aplūkojama visa Kanādas vēsture.

COTY ir viena no prestižākajām pasaules balvām, kādu var izpelnīties monētas dizaina autors, naudas kaltuve vai nacionālais emitētājs. Tās piešķiršanu organizē ASV izdevniecība "Krause Publications" sadarbībā ar žurnālu "World Coin News".

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais