Spānija aizstāv savu ES ekonomiskās attīstības plānu

Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Spānija otrdien aizstāvēja savu pretrunīgi vērtēto ES ekonomiskās attīstības plānu desmit gadiem.

Saskaroties ar atturīgu Eiropas valstu reakciju, Madride norādīja, ka tās attīstības stratēģija ir balstīta uz stimulēšanu, nevis sodīšanu.

Spānija vēlas, lai ES valstis vienojas par jaunu ekonomikas attīstības programmu iepriekš izstrādātā ilgtermiņa izaugsmes plāna vietā. Iepriekšējais plāns, kas pazīstams kā Lisabonas stratēģija, paredzēja, ka ES līdz 2010.gadam kļūs par viskonkurētspējīgāko ekonomiku pasaulē.

Taču šī stratēģija tā arī nekad nav realizēta, jo ES valstu valdībām nebija saistošu pienākumu to pildīt.

Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero pagājušā nedēļā aicināja izstrādāt jaunu stratēģiju desmitgadei līdz 2020.gadam, kas noteiktu valstīm konkrētas saistības, kā arī sankcijas par mērķu nepildīšanu.

Sagaidāms, ka Sapareto šo iniciatīvu varētu izklāstīt 11.februārī Briselē gaidāmajā ES samitā.

Vācija ir atturīgi reaģējusi uz Spānijas plānu, pilnībā noraidot sankciju ideju.

Saskaroties ar dalībvalstu atturīgo reakciju, Spānija šonedēļ uzstāja, ka ekonomiskās attīstības plāns neparedz sankcijas, bet gan pamudinājumus valstu attīstībai.

ES dalībvalstu līderi 11.februārī rīkos ārkārtas samitu, kurā galvenā uzmanība tiks veltīta ekonomikas stimulēšanai.

Paredzams, ka ES dalībvalstu līderi rīkos vēl vienu samitu, kas tradicionāli veltīts ekonomikas tēmu aplūkošanai, un tas notiks 25.martā un 26.martā.