Jemenas šiīti cenšas pārņemt varu

© Scanpix

Vakar vakarā ANO Drošības padome pulcējās uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju Jemenā – tur plašumā vēršas karadarbība, kurā var tikt ierautas arī Saūda Arābija un Irāna. Pašlaik virsroku kaujās gūst Irānai simpatizējošās šiītu kustības Ansarullah jeb huti kaujinieki, bet papildus likumīgajam prezidentam Abdrabu Mansūram Hadī lojālajiem spēkiem par savu klātbūtni atgādina gan Islāma valsts, gan Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP) kaujinieki. Tikmēr ASV diplomāti un karavīri Jemenu jau pametuši.

Jemena ir kļuvusi par kārtējo Tuvo Austrumu valsti, kur sadūrušās šiītu un sunnītu intereses, un gluži tāpat kā citur (Libānā, Sīrijā, Irākā), aiz karadarbībā iesaistītajām pusēm diezgan skaidri vīd Irānas un Saūda Arābijas (un citu Persijas līča monarhiju) ietekme. Kustība Ansarullah nereti tiek salīdzināta ar Irānas paspārnē izveidoto Libānas šiītu kustību Hezbollāh. Tomēr radiostacija Deutsche Welle norāda, ka, pirmkārt, nav zināms, vai šī kustība saņem tikpat lielu atbalstu no Teherānas, otrkārt, tai nav tik autoritatīva līdera, kāds Hezbollāh ir šeihs Hasans Nasralla, bet treškārt – Libānā šiītu un sunnītu skaits ir aptuveni līdzīgs, bet no Jemenas iedzīvotājiem tikai 20% ir šiīti.

Tas gan nav traucējis huti kaujiniekiem izvērst plašu militāru operāciju. AFP vēsta, ka viņu kontrolē nonākušas deviņas no 21 valsts provincēm, jau kopš pagājušā gada rudens viņi saimnieko galvaspilsētā Sanā. Prezidents A. Hadī, kuru par likumīgo valsts vadītāju joprojām atzīst ne tikai Persijas līča monarhijas, bet arī ASV un Eiropas valstis, tika gāzts pagājušā gada rudenī un atteicās no varas, taču februārī viņam izdevās bēgt no mājas aresta. Pēc ierašanās valsts dienvidos esošajā ostas pilsētā Adenā viņš denonsēja savu demisiju un sācis konsolidēt piekritējus. Sestdien A. Hadī pasludinājis Adenu par Jemenas pagaidu galvaspilsētu un vērsies pie starptautiskās sabiedrības ar aicinājumu iejaukties un nepieļaut «šiītu veikto valsts apvērsumu». Uzrunā iedzīvotājiem, kuru translēja Adenas televīzijas kanāls, viņš pieprasījis jebkāda veida palīdzību, īpaši uzsverot to, ka aiz šiītu ofensīvas slēpjas Irānas agresīvās intereses.

Starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka šiītu spēki vismaz daļēji kontrolē valsts trešo nozīmīgāko pilsētu Taizu – sestdienas vakarā viņiem izdevies ieņemt šīs pilsētas starptautisko lidostu un militāro lidlauku, kā arī pārņemt savā kontrolē daļu valdības ēku. Vakar pievakarē ziņas par situāciju Taizā bija pretrunīgas. Televīzijas kanāls Al Arabya vēstīja, ka pilsēta ir pilnībā ieņemta, un huti kaujiniekiem ir brīvs ceļš uz Adenu. Savukārt BBC vēstīja, ka Taizā vēl turpinoties kaujas starp Ansarullah kaujiniekiem un A. Hadī lojālajiem spēkiem.

AFP atgādina, ka situācija Jemenā ir ļoti nestabila kopš 2011. gada, kad Arābu pavasara laikā no amata nācās atkāpties prezidentam Alī Abdullāham Saleham. Kopš 1978. gada viņš bija Ziemeļjemenas līderis, bet, kad 1990. gadā Ziemeļjemena un Dienvidjemena apvienojās, tika ievēlēts arī par visas valsts prezidentu, savu varu nevienam neatdodot. Tiek uzskatīts, ka savas valdīšanas gados A. Saleham izdevies gūt ļoti nozīmīgu ietekmi valsts bruņotajos spēkos un drošības dienestos, kuru pārstāvji pašlaik izveidojuši aliansi ar Ansarullah, un šiītu ofensīvas mērķis ir panākt bijušā prezidenta atgriešanos pie varas. Reuters gan piebilst, ka Jemenas armijas daļās, kas veidotas pēc nacionālajiem (cilšu piederības) un reliģiskajiem principiem, noskaņojums ir ļoti atšķirīgs – vienās atbalsta Ansarullah un A. Salehu, citās – A. Hadī, bet trešajās priekšroku dod radikālajiem sunnītu spēkiem – AQAP, kas tradicionāli bijusi spēcīga Jemenā, vai Islāma valstij, kas par klātbūtni šeit paziņoja tikai pērnā gada novembrī.

Tieši Islāma valsts uzņēmusies atbildību par piektdien Sanā sarīkotajiem sprādzieniem divās šiītu mošejās – šajos terora aktos gāja boja vismaz 137 cilvēki, bet vēl vairāk nekā 350 tika ievainoti. Jūtot konkurentu klātbūtni un izmantojot to, ka pašlaik nav skaidrs, kam pieder vara valstī, Jemenas dienvidos un austrumos aktivizējusies arī AQAP, kuras kaujinieki savā kontrolē pārņēmuši vairākas apdzīvotas vietas. ASV bijusi spiesta atzīt, ka pašlaik cīņa pret teroru Jemenā kļūst neiespējama – CNN vēsta, ka Gaisa kara spēku bāzi El Enadā pametuši aptuveni 100 ASV īpašu uzdevumu vienību karavīri, kuri līdz šim, izmantojot bezpilota lidaparātus, veikuši sekmīgas operācijas pret teroristiem. Savukārt ASV Valsts departamenta pārstāvis Džefs Ratke apstiprinājis, ka no Jemenas izvesti absolūti visi diplomātiskās pārstāvniecības darbinieki.

Svarīgākais