Izraēla pazemojusi Turcijas vēstnieku

Turcija šodien atkārtojusi draudus atsaukt no Izraēlas savu vēstnieku, ja nesaņems pienācīgu atvainošanos par šī diplomāta publisku pazemošanu.

Izraēlas ārlietu ministra vietnieks Danijs Ajalons, kurš uzskatāms par incidenta galveno vaininieku, gan atzinis, ka rīkojies neatbilstoši diplomātiskajai etiķetei, taču savā paziņojumā izvairījies no tiešas atvainošanās. To, ka viņa sacītais jātraktē kā atvainošanās, norādījis Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu.

Skandāls izcēlās pirmdien, kad D. Ajalons uz savu rezidenci Jeruzālemē uzaicināja Turcijas vēstnieku Ahmetu Oguzu Čelikkolu, lai izteiktu viņam iebildes pret izraēliešu nepieņemamo atainošanu kādā Turcijas televīzijas seriālā un Turcijas amatpersonu atkārtotajiem pārmetumiem par Izraēlas pārmērīgo spēka lietošanu pret palestīniešiem, atgādina BBC. D. Ajalons, kurš uz šo tikšanos bija uzaicinājis televīzijas pārstāvjus, neslēpa, ka viņa mērķis ir nodemonstrēt Izraēlas pārākumu pār Turciju - viņš lepni paziņoja, ka tikšanās telpā uz galda būšot tikai Izraēlas karodziņš, bet Turcijas karogs tiks novākts. Vēl vairāk - Izraēlas ārlietu ministra vietnieks Turcijas vēstniekam ilgāku laiku lika gaidīt gaitenī, tad televīzijas kameru priekšā demonstratīvi atteicās paspiest viņam roku, bet pēc tam nosēdināja ārvalsts diplomātu uz zema dīvāniņa, kamēr Izraēlas amatpersonas sēdēja augstos krēslos.

Protams, ka Turcija šādu attieksmi negatavojās paciest un trešdien no rīta šīs valsts premjers Redžeps Tajips Erdoans paziņoja, ka iespējama vēstnieka atsaukšana no Izraēlas. "Izraēlas pusei dots ļoti maz laika, lai atvainotos un, ja tas nenotiks, Turcija atsauks savu vēstnieku," valdības nostāju skaidroja televīzijas kanāls CNN-Turk. Pēc vairākām stundām ar īpašu paziņojumu uzstājās D. Ajolans, kurš apsolīja turpmāk izmantot diplomātiskākus līdzekļus, lai ārvalstu pārstāvjiem darītu zināmu Izraēlas nostāju tajā vai citā jautājumā. "Apvainot ārvalstu vēstniekus nav mana [ierastā] metode," viņš sacījis, tajā pašā laikā uzsverot, ka visas izteiktās pretenzijas pret Turciju paliek spēkā. Attiecības centies nogludināt B. Netanjahu, kurš pavēstījis, ka šis izteikums būtu jāvērtē kā atvainošanās, taču vakar pēcpusdienā Turcijas puse vēlreiz uzsvēra, ka gaida pienācīgu atvainošanos. "Ja problēma līdz šim vakaram netiks atrisināta, mēs būsim spiesti atsaukt savu vēstnieku uz konsultācijām" Reuters citē Turcijas prezidenta Abdullas Gila sacīto.

Pēdējā konflikta iemesls ir Turcijā populārais televīzijas seriāls Vilku ieleja. Tā pagājušonedēļ demonstrētajā sērijā Izraēlas diplomāti attēloti kā ļaudis, kas nodarbojas ar mazu bērnu nolaupīšanu, vēlāk nolaupītos padarot par ticīgiem jūdaistiem. Līdzīgs skandāls izcēlās pagājušajā rudenī, kad par kārtējās Vilku ielejas sērijas antivaroņiem kļuva Izraēlas īpašo uzdevumu vienības kaujinieki, kuri aukstasinīgi nogalināja neapbruņotus palestīniešu civiliedzīvotājus. Daudzi eksperti gan neizprot Izraēlas pretenziju iemeslu, jo šo seriālu Turcijas valdība nav nedz uzņēmusi, nedz propagandējusi - tā aizliegšana, piemēram, varētu izraisīt jaunas runas par mediju brīvības apdraudēšanu Turcijā.

Reuters atgādina, ka gadiem ilgi Turcija un Izraēla bijušas samērā ciešas partneres, taču to attiecības sašķobījušās pēdējā gada laikā. Pērnā gada sākumā, kad Izraēla uzsāka iebrukumu Gazas joslā, Turcijas premjers demonstratīvi pameta Davosas ekonomisko forumu, izraēliešu delegātiem paziņojot: "Jūs slepkavojat cilvēkus". Pagājušā gada oktobrī Turcija atcēla militārās mācības Anatolian Eagle, kurās bija jāpiedalās arī Izraēlas gaisa kara spēkiem. Izraēla arī uzsvērusi, ka Turcija mēģinot izveidot ciešākas attiecības ar Izraēlas reģionālajiem ienaidniekiem - Sīriju un Libānu. Skandālam turpinoties, nav skaidrs, vai notiks svētdien ieplānotā Izraēlas aizsardzības ministra Ehuda Baraka vizīte Turcijā - turku mediji vēsta, ka prezidents A. Gils varot atsaukt savu ielūgumu, jo vairāk tādēļ, ka premjers R. T. Erdoans jau strikti paziņojis, ka ar Izraēlas amatpersonu netiksies.

Pasaulē

Divarpus gadu garumā pasauli nav beiguši pārsteigt ukraiņu izlūki, diversanti, dronu operatori un partizāni okupētajās teritorijās. Vairāki avoti tagad noņēmušies skaidrot, no kurienes tāda kompetence un zināšanas, kam Krievija īsti neko nevar likt pretī.