Pasaule steidz palīdzēt zemestrīcē cietušajai Haiti

© Scanpix

ASV, Kanāda, un virkne Latīņamerikas valstu izteikušas gatavību sniegt palīdzību Haiti. Postošās zemestrīces upuru skaits vēl precīzi nav zināms, pirmās ziņas liecina, ka gājuši bojā vismaz 11 ANO pārstāvniecības darbinieki, savukārt 200 tūristi pēc viesnīcas sagrūšanas pazuduši bez vēsts.

Vietējie mediji ziņo, ka zemestrīcē nodarīti smagi postījumi prezidenta pilij, parlamentam, katedrālei un vairākām ministrijām. Sabrukušas arī slimnīcas, viesnīcas un skolas. Ēkām, kuras palikušas stāvot, izveidojušās lielas un garas plaisas.

Notikumu vietas karte

ASV ģeoloģiskais dienests (USGS) pavēstīja, ka, pēc sākotnējām aplēsēm, zemestrīces spēks bija 7,3 balles un tās epicentrs atradies 15 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Zemestrīce notikusi plkst.23.53 pēc Latvijas laika. Tā bija jūtama arī Kubā un Dominikānas Republikā, taču lielākā daļa postījumu nodarīti Portoprensā un tās apkaimē.

Kā norādīja zinātnieki, zemestrīces epicentrs atradies ļoti seklu.

"Tā bija ļoti sekla zemestrīce, aptuveni 10 kilometru dziļumā," informēja Zemeslodes fizikas institūta (IPG) pētnieks Jans Kingers. "Tā kā bija tik milzīgs grūdiens un zemestrīces [epicentrs] atradās tieši zem [Haiti galvaspilsētas], paredzams, ka būs ārkārtīgi lieli postījumi."

Viņš piebilda, ka bojāgājušo skaitu vēl vairāk varētu palielināt nekvalitatīvā ēku celtniecība un glābšanas dienestu trūcīgais aprīkojums.

"Visticamāk, ēkas bija nestabilas un slikti konstruētas. Turklāt pirmās palīdzības sniedzēji varētu nespēt tik efektīvi palīdzēt, kā tas, piemēram, ir Rietumeiropā," uzskata Kingers.

Tūkstošiem pārbiedētu cilvēku metušies ielās, bet daudzi iedzīvotāji bijuši spiesti pamest savas sapostītās mājas un izvietojušies sporta laukumos un atklātās vietās.

Drīz pēc zemestrīces iestājās nakts un nopostītā pilsēta iegrima tumsā, vēl vairāk saasinot paniku un bailes iedzīvotāju vidū.

Lai gan katastrofas upuru skaits vēl nav aplēsts, Francijas valsts sekretārs sadarbības jautājumos Alēns Žuajandē nāca klajā ar paziņojumu, ka aptuveni 200 cilvēki pazuduši pēc tūristu iecienītas viesnīcas sagrūšanas.

"Es runāju par viesnīcu "Montana", kur apmetas tūristi un mīt Haiti strādājošie francūži. Mēs zinām, ka viesnīcā atradās 300 cilvēki, kad tā sagruva, un tikai 100 no tās izkļuva," sacīja Žuajandē.

Viņš piebilda, ka zemestrīce nodarījusi bojājumus arī Francijas vēstniecībai Portoprensā.

Vairāki avoti, atsaucoties uz avotiem Haiti, ziņo par vairākiem tūkstošiem bojāgājuši vietējo iedzīvotāju.

Svarīgākais