Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti: Cilvēcei jāmaina sava patērētāju kultūra, pretējā gadījumā pasaulei draud vides katastrofa

Pasaulei draud plaši vides postījumi, ja vien cilvēki nemainīs savu patērētāja kultūru pret tādu, kurā cilvēki tiek apbrīnoti pēc to ilgtspējīgā dzīvesveida, teikts neatkarīgas pētījumu organizācijas "Worldwatch Institute" publiskotajā ziņojumā.

"Vairs nav pietiekami tikai nomainīt spuldzes, mums ir nepieciešams mainīt mūsu kultūru," norādīja "Worldwatch Institute" veiktā projekta "State of the World 2010" direktors Ēriks Asadurjēns.

Patērnieciskuma kultūra "pēdējā pusgadsimta laikā ir iesakņojusies no kultūras kultūrā un nepielūdzami palielinājusi resursu pieprasījumu un atkritumu ražošanu", teikts ziņojumā.

Taču patērnieciskuma kultūras nav ilgtspējīgas un virza pasauli tuvāk "sadursmei starp ierobežotu planētu un šķietami neierobežotām cilvēku vajadzībām. Vairāk nekā 6,8 miljardi cilvēku patlaban pieprasa līdz šim lielākos materiālos resursus, masveidā iznīcinot pasaules bagātīgo ekosistēmu un katru gadu atmosfērā izgāžot miljardiem tonnu siltumnīcefektu izraisošo gāzu," uzsver "Worldwatch Institute".

Taču organizācija brīdina, ka šī situācija turpinās pasliktināties, jo cilvēki attīstības valstīs tiecas pārņemt to pašu patērnieciskuma dzīvesveidu, ko patlaban piekopj Rietumvalstis.

Organizācija aicina veikt plašu dominējošo kultūras modeļu pārveidi, lai novērstu civilizācijas sabrukumu.

"Šī pārveide noraidītu patērnieciskumu, kurā cilvēki cenšas rast jēgu, apmierinātību un pieņemšanu ar patērēto preču palīdzību, kā tabu un tā vietā izveidotu jaunu kultūras struktūru, kas koncentrētos uz ilgtspējību," teikts paziņojumā.

Asadurjēns paskaidroja, ka šādā modelī "vīriešu mačo stils netiktu noteikts pēc automašīnas izmēra, bet pēc tā, ka jums tādas nemaz nav".

"Worldwatch Institute" uzsver, ka šo izmaiņu panākšanai iesaistīties būs nepieciešams visiem, sākot ar reliģiju līderiem, valdībām un pedagogiem un beidzot ar vienkāršajiem iedzīvotājiem.