Cīņa pret "Islāma valsti" varot ilgt veselu paaudzi

© Scanpix

Cīņa pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" var ilgt veselu paaudzi, otrdien paziņojusi Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa, kura salīdzināja džihādistus ar Ādolfa Hitlera fanātiskajiem sekotājiem.

Ministre norādīja, ka globālā terorisma draudi neļauj viņai naktīs mierīgi gulēt.

"Svarīgi, lai šī netiek attēlota kā cīņa, kas var tikt uzvarēta militāri kaujaslaukos tālu prom. Šī ir cīņa pret ļaunu ideju, priekšstatu, ideoloģiju," uzsvēra Bišopa.

"Mums nav citas izvēles, kā būt daļai no šīs cīņas pret ekstrēmismu visās tā formās gan pašu mājās, gan ārvalstīs," norādīja ministre, piebilstot, ka tas "prasīs gadus, desmitgades, iespējams, veselu paaudzi".

Bišopa norādīja, ka "Islāma valsts" plaši izmanto sociālos medijus, lai aizēnotu patiesību, un izplata propagandu, kas, viņasprāt, līdzinās Hitlera centieniem izveidot jaunu pasaules kārtību.

Pēc Bišopas domām, "Islāma valsts" cenšas rīkoties līdzīgi, paziņojot par sava kalifāta izveidošanu un "tīras" valdības formas radīšanu, kas piesaista fanātiskus atbalstītājus.

Austrālija un Rietumu valstis saskaras ar problēmu, ka simtiem iedzīvotāju dodas uz Irāku un Sīriju, lai pievienotos "Islāma valstij". Tiek uzskatīts, ka konflikta zonās atrodas vismaz 90 austrāliešu.

Bišopa norādīja, ka spēj saprast noziedznieku, garīgi slimu cilvēku un narkomānu motīvus šādai rīcībai, bet grūtāk saprast, kādēļ jauni vīrieši vēlas ievilkt pasauli atpakaļ tumšajos laikos.

Vēl grūtāk izskaidrot, kādēļ jaunas sievietes vēlas pievienoties šādam grupējumam, kas degradē izturēšanos pret sievietēm un meitenēm, piebilda ministre.

Bišopa pateicās Austrālijas Musulmaņu kopienai par atbalstu un norādīja, ka valdībai jāatrod veids, kā pasargāt viegli ievainojamos un ietekmējamos no "ekstrēmistu sirēnu dziesmas", kas mudina pastrādāt teroraktus Austrālijā vai bezjēdzīgi ziedot savu dzīvību.

 

Svarīgākais