Klārksona ēra BBC varētu būt beigusies

Džeremijs Klārksons neslēpj savu nepolitkorektumu un regulāri iekuļas skandālos © Scanpix

Šonedēļ britu raidkorporācija BBC plāno skatīt disciplinārlietu pret skandalozo raidījuma Gāzi grīdā vadītāju Džeremiju Klārksonu, kurš uzbrucis producentam, – šā iemesla dēļ triju sēriju demonstrēšana atlikta, izraisot milzīgu skatītāju sašutumu. Britu laikraksti vēsta, ka Dž. Klārksonam esot liels sabiedrības atbalsts, tomēr viņš pats devis mājienu, ka pat tad, ja tiks reabilitēts, nepaliks BBC.

Skandāls uzliesmoja pagājušonedēļ, kad kļuva zināms, ka 54 gadus vecais Dž. Klārksons uzbrucis producentam Oisinam Taimonam. The Daily Telegraph, aptaujājot aculieciniekus, kuri tolaik atradušies tajā pašā Jorkšīras viesnīcā, kurā apmetusies Gāzi grīdā filmēšanas grupa, izdevies restaurēt notikumu gaitu. Dž. Klārksons un viņa kolēģi Džeimss Mejs un Ričards Hemmonds viesnīcā ieradušies vēlā vakara stundā, un Dž. Klārksona dusmu uzliesmojumu izraisījis tas, ka viņus nav gaidījusi karsta maltīte. Saniknotā zvaigzne aptuveni 40 minūtes lamājusi producentu, cita starpā nosaucot viņu arī par «slinko īru pa...» un piedraudot panākt atlaišanu, vēlāk no draudiem pārejot pie darbiem un ar dūri pārsitot O. Taimonam lūpu.

Daily Telegraph rīcībā esošā informācija liecina, ka Gāzi grīdā vadītājam nav bijis ne mazākā iemesla kaut ko pārmest producentam. Trijotne viesnīcā ieradusies ar vairāku stundu nokavēšanos, turklāt viņu helikoptera izlidošana no studijas Sarejā atlikta tikai tāpēc, ka visi trīs raidījuma vadītāji tuvējā krogā tukšojuši alus kausus citu pēc cita. Netieši to apstiprinājis arī Dž. Mejs, kurš, lūgts komentēt incidentu, sacījis: «Es neko neatceros, biju briesmīgi piedzēries.»

Īsā sarunā ar medijiem Dž. Klārksons gan noliedzis, ka incidents noticis maltītes dēļ, taču īstas ticības viņa sacītajam nav, – jau nākamajā brīdī zvaigzne paziņojusi, ka dodas reģistrēties bezdarbnieka pabalsta saņemšanai. Rakstā, kas publicēts avīzē Sun, viņš sevi salīdzinājis ar dinozauru, kuri savulaik izmiruši tāpēc, ka nav bijuši piemēroti dzīvei uz Zemes. No tā secināts, ka Dž. Klārksons ir gatavs aiziet no BBC. Tikmēr zem petīcijas, kurā viņam pausts atbalsts, savākti jau gandrīz miljons parakstu, citu starpā zvaigzni atbalstījuši arī Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons un citi pazīstami politiķi. BBC pat nācies noliegt baumas, ka sestdien novērotie tehniskie traucējumi tās interneta mājaslapas darbībā ir Dž. Klārksona piekritēju darbs.

Ar radušos situāciju ļoti neapmierināts esot BBC televīzijas vadītājs Denijs Koens, kurš uzskatot, ka Dž. Klārksona visatļautība saistīta tieši ar to, ka viņu aizstāv «augsta ranga draugi». Pagājušā gada maijā, kad Dž. Klārksons kārtējo reizi pārraidē izmantoja terminu, kas var aizskart citas rases cilvēkus, viņam tika izteikts pēdējais brīdinājums. Visu triju Gāzi grīdā dalībnieku kontrakti beidzas aprīļa sākumā, un pašlaik izskatās, ka BBC var nākties atteikties no projekta, kas tai ienes vismaz 50 miljonus sterliņu mārciņu gadā, – raidījums pārdots visdažādākajām televīzijas kompānijām, un pasaulē to regulāri skatās ap 350 miljoniem cilvēku. Pastāv iespēja, ka Gāzi grīdā vadītājus noalgos kāda cita televīzijas kompānija, taču tikpat labi iespējams, ka BBC nomaina tikai Dž. Klārksonu vai visus trīs vadītājus, pašu raidījumu saglabājot.

Svarīgākais