Putins pazudis, taču iekļuvis baumu epicentrā

Vladimira Putina neizskaidrojamā prombūtne uzjundījusi baumas par valsts apvērsumu vai pat Krievijas prezidenta nāvi © Scanpix

Vakar apritēja desmitā diena, kopš Krievijas prezidents Vladimirs Putins nav parādījies sabiedrībā.

Viņa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau noguris, mēģinot atspēkot visdažādākās baumas, bet blogeri un kremļologi visā plašajā pasaulē ar nepacietību gaida šodienu, kad V. Putinam Sanktpēterburgā ieplānota tikšanās ar Kirgizstānas prezidentu Almazbeku Atambajevu. Vakar visiem interesentiem nācās samierināties ar Rossija 1 demonstrēto dokumentālo filmu, kurā Krievijas līderis attaisno Krimas aneksiju.

Minējumi par to, kas noticis ar Krievijas prezidentu, sāka izplatīties pagājušās nedēļas otrajā pusē, kad tika atcelta viņa tikšanās ar Dienvidosetijas delegāciju un vizīte Kazahstānas galvaspilsētā Astanā. Lai gan kāda Kazahstānas amatpersona, kas tieši atbildīga par vizītes sagatavošanu, paziņoja, ka Krievijas līderis ir saslimis, D. Peskovs šīs ziņas noliedza, tādējādi dodot iemeslu veselam baumu vilnim. CNN norāda, ka beidzamo reizi V. Putins sabiedrībai parādījies 5. martā, kad tikās ar Itālijas premjeru Mateo Renci. Nekad iepriekš savas 15 gadu ilgās valdīšanas laikā prezidents uz tik ilgu laiku nav pazudis, un, ņemot vērā gan Krievijas sarežģīto ekonomisko situāciju, gan saspīlējumu, kas radies pēc opozīcijas līdera Borisa Ņemcova noslepkavošanas (šīs slepkavības pēdas ved uz Čečeniju, kur pie varas ir V. Putinam uzsvērti lojālais Ramzans Kadirovs), V. Putina negaidītā prombūtne tiek uztverta ļoti saasināti.

Pateicoties bijušajam V. Putina padomniekam ekonomikas jautājumos Andrejam Ilarionovam, plaši apspriesta un komentēta versija, ka Maskavā noticis valsts apvērsums un varu pārņēmuši tā dēvētie spēka struktūru pārstāvji (armijas un drošības dienestu vadītāji), kuri nespējot samierināties ar savas ietekmes zudumu. Cik var noprast, tieši šī kliķe esot organizējusi B. Ņemcova slepkavību (sūtot zīmi V. Putinam, ka arī blakus Kremļa sienai nevar justies drošs), pie viena parūpējoties, lai aizdomas par šo slepkavību kristu uz R. Kadirovu. The Daily Mail vakar citēja V. Putinam uzticamā Krievijas musulmaņu padomes līdera Heidara Džemala apgalvojumus, ka apvērsuma vadītājs ir bijušais Federālā drošības dienesta šefs Nikolajs Patruševs, bet R. Kadirovs esot panikā un plānojot bēgt uz Jordāniju. Virkne blogeru gan Krievijā, gan aiz tās robežām ir pārliecināti, ka V. Putins ir izolēts un viņu mēģina pārliecināt par nepieciešamību atkāpties no amata. Bija pat izplatītas ziņas par vakar Maskavā gaidāmo preses konferenci (vai kādu līdzīgu pasākumu), kurā tiks paziņots par varas maiņu, taču līdz pievakarei nekas tāds tā arī nenotika. Par citu hipotēzi parūpējies Šveices tabloīds Blik, kas pavēstījis – V. Putins inkognito ieradies Šveicē, jo viņa mīļotajai sievietei, bijušajai mākslas vingrotājai Aļinai Kabajevai pienācis laiks dzemdēt pāra trešo bērnu. D. Peskovs uz to atbildējis vien ar paziņojumu, ka prezidents beidzamajās dienās neesot kļuvis par tēvu. Sestdien cita Šveices avīze Neue Zuricher Zeitung precizējusi – A. Kabajeva kādā Tičīno kantona klīnikā patiešām kļuvusi par māmiņu, taču, pirmkārt, tas noticis jau pirms vairākām nedēļām un, otrkārt, V. Putins Šveicē neesot viesojies.

Papildus tam baumots, ka Krievijas prezidents jau esot miris vai ļoti smagi slims, – viena no versijām vēsta, ka 62 gadus veco V. Putinu ķērusi trieka un viņš ir daļēji paralizēts. The New York Times norāda, ka nav trūcis arī tradicionālās sazvērestības piekritēju versijas, – V. Putins pats inscenējis savu pazušanu un netieši uzkurinājis baumas, lai novērotu, kā uz tām reaģēs viņa līdzgaitnieki. Vakar pēcpusdienā televīzijas kanāls Dožd, atsaucoties uz saviem avotiem Kremlī, vēstīja, ka V. Putins kopš pagājušās nedēļas sākuma uzturas savā rezidencē pie Valdaja ezera, taču saslimis ar gripu. Tomēr D. Peskovs vēl piektdien pārliecinoši apgalvoja, ka prezidents esot pilnīgi vesels un turpina pildīt savus pienākumus.

Svarīgākais