Japāna piemin ceturto gadadienu kopš Fukušimas katastrofas

© Scanpix

Japāna trešdien piemin ceturto gadadienu kopš traģiskās zemestrīces un tās izraisītā cunami, kas savā ceļā aizskaloja veselas pilsētas un aizsāka nopietnāko kodolkrīzi pasaulē kopš Černobiļas katastrofas.

Tokijā notiks piemiņas pasākums, kurā piedalīsies Japānas premjerministrs Sindzo Abe, valdības pārstāvji un Japānas imperators Akihito.

Piemiņas pasākumi un ceremonijas notiks arī citviet Japānā.

2011.gada 11.marta katastrofā dzīvību zaudēja 15 891 cilvēks, bet 2584 cilvēki joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, liecina Japānas policijas sniegtā informācija.

Aptuveni 228 000 cilvēku pēc katastrofas joprojām dzīvo pagaidu mītnēs, jo nopostīto reģionu atjaunošana norit ļoti lēni. Problēmas sagādā celtnieku trūkums un celtniecības materiālu augstās cenas.

Vissmagāk katastrofā cieta Ivates, Mijagi un Fukušimas prefektūras.

Deviņas magnitūdas spēcīgā zemestrīce sākās 2011.gada 11.martā plkst.14.46 pēc vietējā laika (plkst.8.46 pēc Latvijas laika), un tā ilga aptuveni sešas minūtes. Pazemes grūdienu epicentrs atradās Klusajā okeānā vien 32 kilometru dziļumā aptuveni 72 kilometru attālumā no Ošikas pussalas.

Tā bija spēcīgākā zemestrīce Japānas vēsturē un viena no piecām spēcīgākajām pasaulē kopš 1900.gada.

Zemestrīce izraisīja katastrofālu cunami, kas brāzās pāri Japānas ziemeļaustrumu piekrastei, nodarot milzīgus postījumus. Cunami viļņa augstums sasniedza pat 40,23 metrus.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Pēc ANO aprēķiniem, zemestrīce, cunami un avārija Fukušimā kopumā Japānai radīja zaudējumus vairāk nekā 210 miljardu dolāru apmērā.

Pēc traģiskās Fukušimas avārijas Japāna apturēja savu 50 kodolreaktoru darbību un izveidoja Kodolenerģijas drošības komisiju, kurai tika uzticēts pilnveidot kodolreaktoru darbības regulas.

Līdz šim Japānā atjaunota četru reaktoru darbība.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais