Pēc avārijas tuvinieki lūdz Fordu vairs nelidot

© Scanpix

72 gadus vecais kinoaktieris Harisons Fords pēc ceturtdien piedzīvotās aviokatastrofas turpina veseļoties vienā no Losandželosas slimnīcām. Kamēr ārsti brīnās par to, ka viņš avārijā nav cietis īpaši smagi, bet aviācijas eksperti slavē, cik prasmīgi H. Fords kritiskā situācijā mēģinājis nosēdināt savu antīko vienmotora lidmašīnu, aktiera tuvinieki izteikuši cerību, ka viņš atteiksies no bīstamā hobija.

Reuters atgādina, ka H. Fords jau pirms aptuveni trīsdesmit gadiem ieguvis gan lidmašīnas, gan helikoptera pilota licenci un kādā Santamonikas lidlauka angārā glabā vairākus personīgos lidaparātus, ar kuriem laiku pa laikam dodoties izklaides lidojumos – nereti vienatnē. Pagājušajā nedēļā aktieris bija nolēmis palidināties ar 1942. gadā izgatavoto lidmašīnu Ryan Aeronautical ST3KR (zināma arī kā PT22 Recruit), kādas Otrā pasaules kara laikā treniņiem izmantoja amerikāņu iznīcinātāju piloti. Lidojums gandrīz beidzās ar traģēdiju – lidaparāts avarēja, un pilotu steigšus nogādāja slimnīcā. Sākotnēji tika ziņots par «kritisku» veselības stāvokli, taču vēlāk H. Forda dēls Bens medijus informēja, ka viss beidzies mazāk briesmīgi, nekā varētu būt, un tēvs drīz atlabšot. TMZ.com ziņo, ka H. Fordam bijusi nepieciešama potītes un iegurņa kaula operācija, viņam arī spēcīgi sasista seja.

ASV Gaisa kara spēku pulkvedis Stīvens Genjards intervijā ABC News slavējis pilota rīcību, apgalvojot, ka H. Fords paveicis visu iespējamo, lai mazinātu avārijas sekas. Ir zināms, ka, lidmašīnai atrodoties aptuveni 900 metru augstumā, radušās problēmas tās dzinēja darbībā. H. Fords nekavējoties informējis Santamonikas lidostas dispečeru par ārkārtas situāciju, paziņojot, ka atgriežas lidlaukā. Tomēr lidaparāts augstumu zaudējis pārāk ātri, un pilots bijis spiests to virzīt tālāk no dzīvojamiem kvartāliem, cenšoties veikt ārkārtas nosēšanos vienā no golfa laukumiem. Ķirurgs Sandžejs Kurana, kurš tobrīd spēlējis golfu, stāstījis, ka lidmašīna aizķērusi kāda koka galotni un pēc tam «kritusi kā akmens». S. Kurana kopā ar vēl vairākiem cilvēkiem piesteidzies pie avarējušā lidaparāta, lai no tā izvilktu pilotu – visvairāk viņi tobrīd bija noraizējušies par to, ka varētu eksplodēt lidmašīnas degvielas tvertne. «Man šķita, ka pēc šāda kritiena sekām jābūt ļoti nopietnām, ļoti traģiskām, taču pilots izskatījās gandrīz neskarts,» viņš piebildis sarunā ar ABC News.

ASV Nacionālās transporta drošības pārvaldes izmeklētājs Patriks Džonss paziņojis, ka katastrofas apstākļu izmeklēšana varētu ilgt vairākus mēnešus, piebilstot, ka aktierim ir «ļoti paveicies». Šī ir jau trešā reize, kad H. Fords avarē ar kādu lidaparātu. Laikraksts Mirror vēsta, ka viņa sieva Kalista Flokhārta izteikusi cerību, ka viņš atteiksies no bīstamā hobija. Kāds paziņa sacījis, ka pirmie K. Flokhārtas vārdi, ierodoties slimnīcā, bijuši: «Apsoli, ka tu vairs nelidosi!» Ar līdzīgiem lūgumiem pie aktiera vērsušies arī citi tuvinieki un kolēģi.

Svarīgākais