Latvija nosoda terora aktu Mali

© scanpix

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) nosoda vakar Mali galvaspilsētā Bamako notikušo terora aktu, kurā gāja bojā pieci cilvēki un vismaz astoņi tika ievainoti.

Nogalināto trīs ES pilsoņu vidū ir arī ES delegācijas Mali drošības virsnieks, norāda ĀM.

"Ministrija stingri nosoda jebkāda veida terora un vardarbības aktus un izsaka visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem, kā arī novēl drīzu atveseļošanos ievainotajiem," teikts paziņojumā.

2012.gadā Mali notika valsts apvērsums. Kopš tā laikā situāciju pakāpeniski ir izdevies stabilizēt, tomēr kopumā situācija valstī joprojām saglabājas saspringta, īpaši, ņemot vērā valsts ziemeļdaļā dzīvojošo nemiernieku aktivitātes, norāda ĀM.

Kopš 2013.gada marta Latvija piedalās ES apmācību misijā Mali (EUTM Mali). Patlaban operācijā piedalās septiņi Latvijas karavīri, kuri ir integrēti kopējā Ziemeļvalstu-Baltijas valstu apmācību vienībā (Nordic Baltic Training Team), kas veic viena Mali Bruņoto spēku kājnieku rotas uguns atbalsta vada apmācību.

LETA jau ziņoja, ka kādā pārpildītā restorānā Mali galvaspilsētā naktī uz sestdienu noslepkavoti trīs eiropieši, kā arī divi vietējie iedzīvotāji, un avoti drošības spēkos atzīst, ka tas bijis terora akts.

Restorānā "La Terrasse", kas atrodas Bamako rajonā, kur uzturas daudz ārvalstnieku, neilgi pēc pusnakts iegājis vismaz viens ar automātisku ieroci bruņots vīrietis un atklājis uguni, ziņo aģentūras AFP žurnālists no notikuma vietas.

Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC, atsaucoties uz aculieciniekiem, vēsta, ka uzbrucēji bijuši vairāki un ka uzbrukuma laikā tie izklieguši islāmistu teroristu ierasto sauli "Allahu Akbar" ("Dievs ir dižens").

Starp noslepkavotajiem ir kāds Francijas pilsonis un kāds beļģis. Trešā nogalinātā eiropieša pilsonība pagaidām nav zināma.