"Islāma valsts" iznīcina vēl vienu vēstures pieminekli

© scanpix

Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" sestdien Irākas ziemeļos sagrāvis seno Hātras pilsētu, pavēstījis irākiešu arheologs Hameds adž Džaburi.

Mosulas universitātes arheoloģijas fakultātes vadītājs Džaburi pastāstīja, ka islāmistu kaujinieki ir uzspridzinājuši senpilsētas drupas.

Tas ir kārtējais noziegums, ko teroristi pastrādājuši pret Irākas senvēsturi, sarunā ar aģentūru DPA norādīja arheologs, piebilstot, ka nodarītais zaudējums ir neatgriezenisks.

Hātra ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā un atrodas aptuveni 110 kilometrus uz ziemeļrietumiem no "Islāma valsts" kaujinieku pagājušā gada jūnijā sagrābtās Mosulas.

Trešajā gadsimta pirms mūsu ēras dibinātā pilsēta ir slavena ar saviem tempļiem.

Šis noziegums pret cilvēces kultūras mantojumu pastrādāts divas dienas pēc tam, kad Irākas varasiestādes paziņoja, ka teroristi valsts ziemeļos sagrāvuši arī Nirmūdas senpilsētu.

UNESCO Nirmūdas sagraušanu jau atzinusi par "kara noziegumu".

Pagājušajā mēnesī islāmistu teroristi tīmeklī izplatīja videoierakstu, kurā redzams, kā kaujinieki ar veseriem Mosulas muzejā sadauza 2600 gadus senas asīriešu skulptūras.

Saskaņā ar "Islāma valsts" ideoloģiju senās skulptūras un citi artefakti iemieso elkdievības simbolus, kuri esot jāiznīcina islāma vārdā.

Tomēr daudzi musulmaņu teologi teroristu rīcību ir nosodījuši.

 

Svarīgākais