Izraēla stiprinās robežu ar Ēģipti

Lai novērstu nelegālo imigrantu un potenciālo kaujinieku ieceļošanu, Izraēla uz robežas ar Ēģipti plānojusi uzbūvēt īpašu aizsargbarjeru jeb drošības žogu. Ēģiptes varasiestādes, atzīstot, ka iepriekš par šiem Izraēlas plāniem nav bijušas informētas, paziņojušas, ka nekādus iebildumus nevar celt, kaut vai tikai tādēļ, ka šī būve atradīsies Izraēlas teritorijā.

Par pieņemto lēmumu svētdienas vakarā pēc kārtējās valdības sēdes paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. "Mēs nevaram atļaut desmitiem tūkstošiem nelegālo viesstrādnieku iefiltrēties Izraēlā, izmantojot dienvidu robežu, un pieplūdināt valsti ar nelegālajiem ieceļotājiem," B. Netanjahu sacīto citē Reuters. Valdības lēmums paredz, ka drošības žogs, kas būs apgādāts ar modernākajām izlūkošanas un novērošanas ierīcēm, izmaksās 1 miljardu šekeļu jeb aptuveni 270 miljonus dolāru un to paredzēts uzbūvēt divu gadu laikā. Jāpiebilst, ka Izraēlas un Ēģiptes robeža stiepjas 266 kilometru garumā, taču jauno drošības žogu paredzēts būvēt tikai pie Eilatas pilsētas Izraēlas dienvidos un Gazas joslas ziemeļos – tieši šos reģionus visbiežāk izmanto nelegālie robežšķērsotāji.

BBC vēsta, ka pēdējo gadu laikā Ēģiptes un Izraēlas robežu nelegāli šķērsojuši tūkstošiem ekonomisko bēgļu, – galvenokārt no Eritrejas, Etiopijas un Sudānas. Pērnā gada otrajā pusē Ēģiptes policija nogalinājusi vismaz 17 nelegālos imigrantus, kuri mēģināja šķērsot robežu. B. Netanjahu uzsvēris, ka pastiprināta kontrole uz Ēģiptes un Izraēlas robežas neietekmēs bēgļus, kuri vēlas legāli iebraukt Izraēlā, – viņi arī turpmāk varēs lūgt un saņemt patvērumu.

Ēģiptes drošības dienesti atzinuši, ka nav oficiāli informēti par Izraēlas plāniem uzcelt žogu, bet neiebildīs pret būvniecību, ja tā notiks tikai Izraēlas teritorijā. Jāatgādina, ka Ēģipte pati kopš pagājušā gada nogales būvē pazemes aizsargbarjeras uz robežas ar Gazas joslu, lai novērstu ieroču kontrabandu pa pazemes tuneļiem. Savukārt Izraēla ar drošības žogiem ir norobežojusies arī no Libānas un Sīrijas, savukārt iespaidīgs mūris nošķir izraēliešu kolonistu apmetnes Jordānas upes rietumkrastā no palestīniešu apdzīvotajām vietām šajās okupētajās teritorijās.