Ziemeļīrijas valdības vadītājs atkāpjas sievas dēkas dēļ

© Scanpix

Iespējams, ka Ziemeļīrijas valdības vadītājam jeb pirmajam ministram Pīteram Robinsonam nāksies atkāpties no amata pēc tam, kad atklātībā nonākušas ziņas, ka viņa sieva Airisa ne tikai krāpusi vīru ar gandrīz 40 gadus jaunāku vīrieti, bet arī izmantojusi savu politisko ietekmi (viņa ir gan britu parlamenta, gan Ziemeļīrijas asamblejas deputāte), lai sagādātu savam mīļākajam 50 000 sterliņu mārciņu lielu finansiālo palīdzību no vairākiem uzņēmējiem.

Par 60 gadus vecās A. Robinsones sānsoļiem pagājušās nedēļas nogalē pirmā ziņoja britu raidkorporācija BBC. Tās žurnālistiem bija izdevies noskaidrot, ka pirms diviem gadiem sieviete, kura kopš 2001. gada ir gan britu, gan ziemeļīru parlamenta deputāte, sākusi aplidot sava paziņas dēlu – 19 gadus veco Kērku Makkembliju. Viņu attiecības nonākušas tik tālu, ka Ziemeļīrijas pirmā lēdija neoficiāli lūgusi divus uzņēmējus atbalstīt viņas mīļāko ar 50 000 sterliņu mārciņu lielu dāvinājumu, lai viņš varētu atvērt savu kafejnīcu. Eksperti domā, ka šāda rīcība uzskatāma par korupciju. Pēc BBC datiem, par šo darījumu bijis informēts arī P. Robinsons, kaut gan viņš pats to noliedz un uzsver – ja būtu zinājis, nekavējoties saskaņā ar likumu būtu informējis parlamentāriešus.

Pati A. Robinsone pēc ziņu nonākšanas atklātībā paziņojusi, ka noliks abus deputāta mandātus, un atvainojusies visiem, kurus ietekmējis šis skandāls. Nedēļas nogalē viņa vairs ar žurnālistiem nekontaktējās, un P. Robinsons informēja AFP, ka sieva intensīvi ārstējas kādā psihiatriskajā klīnikā Belfāstā. Medijos tikmēr parādījušās ziņas, ka viņa jau ilgstoši sirgusi ar depresiju un pat mēģinājusi izdarīt pašnāvību.

Kamēr dzeltenās preses reportierus visvairāk interesē A. Robinsones un K. Makkemblija romāna detaļas, nopietnie mediji uzsver, ka sievas sānsolis ievērojami saļodzījis paša pirmā ministra pozīcijas. Viņa demisiju jau pieprasījuši bijušais Ziemeļīrijas pirmais ministrs Deivids Makailvīns un Nobela miera prēmijas laureāts Deivids Trimbls. Īru republikāņu partijas Sinn Fein vadītājs Gerijs Edemss gan norādījis, ka šis skandāls netraucēs viņam sarunāties ar P. Robinsonu par politiskās krīzes noregulējuma iespējām. Reuters atgādina, ka arī paša G. Edemsa vārdu pavisam nesen locīja britu mediji, – kad kļuva zināms, ka viņa tēvs bijis seksuāls varmāka un brālis gājis tēva pēdās.

Reuters ziņo, ka vakar vakarā ārkārtas sēdi nolēmusi sarīkot P. Robinsona Demokrātiskās vienotības partija (DUP), kas lems par sava līdera atbalstīšanu. Vairāki pazīstami partijas biedri gan jau pirms sanāksmes publiski pauduši atbalstu P. Robinsonam.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais