Ukraina sākusi karaspēka izvešanu no Debaļceves

© Scanpix

Ukrainas armija sākusi karaspēka izvešanu no prokremlisko kaujinieku ielenktās Doņeckas apgabala Debaļceves, trešdien paziņoja Ukrainas parlamenta deputāts, bataljona "Donbass" komandieris Semens Semenčenko.

"Karaspēka atvilkšana no Debaļceves notiek plānoti un organizēti," viņš paziņoja sociālajā tīklā "Facebook".

"Izrādījās, ka visas pasakas par kontroli pār Lohvinivi ir tikai pasakas. Ķirbis nepārvērtās par karieti. Trasi Debaļceve-Artemivska nekontrolējam tieši Lohvinives dēļ. Citus ceļus stingri tur Nacionālā gvarde, "Donbass" un Ukrainas Bruņoto spēku vienības. Pretinieks cenšas pārgriezt šos ceļus un traucēt grupējuma atvilkšanai," piebilda Semenčenko.

"Sākusi strādāt mūsu artilērija, kas neļauj pretiniekam pulcēties trieciendūrēs, spiež uz tā uguns punktiem. Dzīvības ceļu stingri notur mūsu daļas, pastāvīgi atvaira teroristu uzbrukumus. Strādā haubice, "gradi", "uragāni", mīnmetēji, tanki," norādīja bataljona komandieris.

Neraugoties uz Minskā ceturtdien noslēgto vienošanos par ugunspārtraukšanu, Maskavas finansētās un apbruņotās bandas turpinājušas uzbrukumu stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, kas līdz šim atradās valdības spēku kontrolē.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā ceturtdien vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Svarīgākais