Grieķija grib ES lūgt aizdevumu termiņa pagarināšanu

© Scanpix

Grieķija lūgs Eiropas Savienībai (ES) pagarināt aizdevumu programmas termiņu bez nepieciešamības ievērot iepriekšējā glābšana plāna bargos nosacījumus, vēsta mediji.

Taču šis aizdevums nebūs kā termiņa pagarinājums pašreizējai glābšanas programmai, kas nosaka bargus taupības pasākumus, mediji citē Grieķija valdības amatpersonu teikto.

Pirmdien Grieķija noraidīja eirozonas dalībvalstu finanšu ministru piedāvāto pagarinājumu pašreizējai valsts glābšanas programmai, valsts finanšu Janim Varufakim piedāvātos ierosinājumus nodēvējot par absurdiem un nepieņemamiem.

Eirozona Grieķijai devusi laiku līdz piektdienai, lai izlemtu, vai tā vēlas turpināt ar pašreizējās glābšanās programmas īstenošanu.

Grieķijas vēlas aizstāt šo programmu ar jaunu aizdevumu, kas tai nodrošinātu laiku atrast pastāvīgu risinājumu parādsaistību krīzei.

Grieķijas mediji vēsta, ka Atēnas trešdien Eirogrupas prezidentam Jerūnam Deiselblūmam nosūtīs vēstuli, pieprasot aizdevumu programmas pagarinājumu par sešiem mēnešiem.

"Mums vajadzētu pagarināt aizdevumu programmu par dažiem mēnešiem, lai iegūtu stabilitāti un spētu starp Grieķiju un Eiropu panākt jaunu vienošanos," Varufakis pavēstīja Vācijas raidorganizācijai ZDF.

Atēnas jau iepriekš norādījušas, ka vēlas pagarināt aizdevumu programmas termiņu, taču bez ES un Grieķijas iepriekšējās valdības starpā noslēgtās vienošanās nosacījumiem.

Kā ziņots, Grieķijai un eirozonas dalībvalstu finanšu ministriem pirmdien sarunās Briselē neizdevās panākt vienošanos.

Nespēja panākt vienošanos par aizdevumu programmas termiņa pagarināšanu vai kredītlīnijas piešķiršanu līdz mēneša beigām nozīmētu, ka Grieķija ātri vien piedzīvotu maksātnespēju un pat varētu pārtraukt dalību eirozonā.

Svarīgākais