Vācijā imigrantei no Latvijas izkrāpj naudu par dēla izpestīšanu no ķezas

Kāda 87 gadus veca imigrante no Latvijas kļuvusi par kārtējo upuri krāpniekiem, kas nelielā Vācijas rietumu reģionā pērn decembrī īsā laikā no vairākām ģimenēm izblēdījuši 29 000 eiro (20 400 latus), aģentūra LETA uzzināja Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes Āhenes reģiona policijā.

Visi apkrāptie ir imigranti no bijušās PSRS valstīm, galvenokārt gados veci cilvēki, kuriem blēži iegalvojuši, ka radinieki Krievijā vai citur iekūlušies nepatikšanās un par viņu izpestīšanu jāmaksā "sāpju nauda".

Tālruņa zvans sirmās kundzes mājās atskanēja pērn 16.decembrī, un zvanītājs uzdevies par policijas darbinieku. Viltvārdis krievu valodā bez akcenta klāstījis, ka sievietes dēls ir izraisījis satiksmes negadījumu un, lai izkultos no ķezas, jāmaksā sāpju nauda cietušajam, kā arī jāsedz vēl citas izmaksas.

Kundze kādam vīrietim, kas neilgi pēc telefonsarunas ieradies viņas mājās, samaksājusi 13 000 eiro (9100 latus) un tikai vēlāk uzzinājusi, ka kļuvusi par kārtējo krāpnieku upuri.

Decembra sākumā noziedznieki ar līdzīgām metodēm jau izblēdīja 16 000 eiro (11 200 latus) no divām citām imigrantu ģimenēm.

Katrā no krāpšanas gadījumiem pēc naudas pie upura ieradusies cita persona - labi kopts divdesmitgadnieks, 40 gadus vecs plikpauris un 35 gadus vecs blondīns.

Vēl vairākas reizes blēžiem iecerētais neizdevās, jo sazvanītie cilvēki nav "uzķērušies" uz stāstiem par nelaimē nokļuvušajiem dēliem, mazdēliem vai citiem radiniekiem.

Āhenes policija jau pēc pirmajiem krāpšanas gadījumiem izplatīja brīdinājumu visām reģiona krieviski runājošajām ģimenēm uzmanīties no dažādiem viltvāržiem, bet šonedēļ, 14.janvārī, rīko speciālu informatīvu sanāksmi, uz kuru īpaši aicināti ļaudis pensijas vecumā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka arī Latvijas policija šāda veida krāpšanas ik pa laikam reģistrē jau vairākus gadus. Par upuriem galvenokārt kļūst vecāka gadagājuma cilvēki, no kuriem tiek izkrāpta nauda kāda radinieka atpestīšanai no nepatikšanām par it kā izraisītu negadījumu, kas patiesībā nemaz nav noticis.

Aizdomās par šādiem krāpšanas gadījumiem Latvijas policija iepriekš aizturējusi vairākas noziedznieku grupas, kas galvenokārt bijušas no Lietuvas.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais