Donbasā smagais bruņojums vēl atvilkts netiek

© Scanpix

Aizvadītās nakts gaitā Austrumukrainā pretterorisma operācijas zonā Ukrainas armijas apšaudīšana samazinājusies, otrdien pavēstīja operācijas štāba preses centra pārstāvis Andrijs Lisenko.

Maskavas apbruņotie un finansētie kaujinieki diennakts laikā Ukrainas armijas pozīcijas 21 reizi apšaudījuši ar raķetēm "Grad", piecas reizes - ar artilēriju un 19 - ar mīnmetējiem un granātmetējiem.

Vissarežģītākā situācija saglabājas Debaļceves virzienā.

Kā liecina dati par situāciju pretterorisma operācijas zonā, pagaidām nav priekšnosacījumu, lai atvilktu smago bruņojumu, atzina Lisenko.

"Smagā bruņojuma atvilkšana var notikt tikai pēc tam, kad būs izpildīts Minskas vienošanās pirmais punkts - ugunspārtraukšana. Cik man ir zināms, šajās dienās atkal tika šauts, tāpēc ugunspārtraukšanas nav un nav priekšnosacījumu, lai atvilktu smago bruņojumu," skaidroja amatpersona.

Ukrainas puse ir sagatavojusi laukumus smagā bruņojuma atvilkšanai. "Tomēr pati atvilkšana notiks pēc tam, kad būs izpildīts pirmais punkts. Diemžēl pēdējo dienu dati liecina, ka uguns netiek pārtraukta," norādīja Lisenko.

Ar artilēriju un mīnmetējiem apšaudīta Popasna, Sanžarivka un Čornuhine. Ienaidnieks trīs reizes ar raķetēm "Grad" apšaudījis Debaļcevi. Doņeckas virzienā apšaudīta Doņeckas lidostas apkaime. Mariupoles virzienā teroristi apšaudījuši Širokini.

Valdības spēkiem izdevies atgūt kontroli pār Lohvinoves ciematu un trasi Artemivska-Debaļceve.

Saspringta situācija saglabājas Luhanskas virzienā. Tur teroristi četras reizes pārkāpuši ugunspārtraukšanas režīmu, norādīja Ukrainas armijas pārstāvji.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā ceturtdien vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Svarīgākais