Kopenhāgenas šāvējs bijis tikko iznācis no cietuma

© Scanpix

Šāvējs, kas Dānijas galvaspilsētā pagājušajā nedēļas nogalē uzbruka semināram par vārda brīvību un sinagogai, bijis tikko iznācis no cietuma, kur izcietis sodu par kāda saduršanu un, iespējams, ticis radikalizēts.

Dānijai sērojot par diviem uzbrukuma upuriem, šīs un citas ziņas par Omara Abdela Hamida el Huseina ceļu uz smagāko teroraktu, kāds piedzīvots Dānijā pēdējos trīsdesmit gados, nāca gaismā pirmdien.

El Huseins ticis arestēts pirms 15 mēnešiem par uzbrukumu ar nazi kādam pasažierim vilcienā. Pārvērtības viņa uzvedībā pagājušajā vasarā, kamēr viņš gaidījis tiesu, bijušas pietiekami satraucošas, lai cietuma amatpersonas par tām pavēstītu Dānijas Pretterorisma aģentūrai PET, pastāstījis kāds ar izmeklēšanu saistīts avots.

Pēc šādiem brīdinājumiem parasti tiek veikti pasākumi pret radikalizāciju, piemēram, ieslodzītajam cietumā jāiziet psiholoģisku konsultāciju kurss. Nav zināms, kādā mērā tiesa apzinājusies situāciju, kad piespriedusi el Huseinam minimālo sodu.

Tā kā viņam piespriesto apcietinājuma laiku el Huseins jau bija izcieties pirms tiesas, viņš apmēram pirms divām nedēļām atbrīvots, vēstījis kāds avots, kurš vēlējies palikt anonīms, jo oficiāli policija šāvēju nav identificējusi.

"Mēs cenšamies noskaidrot, kas ir noticis," pirmdien vēstīja PET preses sekretāre Lote Holmstrupa.

PET direktors Jenss Madsens sīkāk nekomentēja šo lietu, taču svētdien apliecināja, ka aģentūra zinājusi par šāvēju un ka el Huseinu, iespējams, iedvesmojuši pagājušajā mēnesī piedzīvotie islāma ekstrēmistu uzbrukumi Parīzē, kuros tika nogalināti 17 cilvēki.

Nedēļas nogalē notikušajos uzbrukumos Kopenhāgenā, kas atgādina uzbrukumus izdevuma "Charlie Hebdo" redakcijai un ebreju veikalam Parīzē, gāja bojā divi cilvēki.

Pirmais upuris - 55 gadus vecais kino režisors Finns Nergords - tika nogalināts, kad 22 gadus vecais uzbrucējs atklāja uguni pasākumā, kurā tika diskutēts par vārda brīvību. Pēc tam viņš uzbruka Kopenhāgenas galvenajai sinagogai un nogalināja tās 37 gadus veco apsargu Denu Uzanu. Tika ievainoti pieci policisti. Uzbrucēju pašu nogalināja policija svētdienas rītā.