Sniegs izraisa sajukumu Eiropā

© Scanpix

Sniegputenis un stiprais vējš svētdien izraisīja haosu Vācijā, bet bargie laika apstākļi nedēļas nogalē apgrūtināja ceļošanu visā Eiropā.

Vācijā vissmagāk cietusi valsts ziemeļdaļa, kur sniegputeņi padarīja neizbraucamas automaģistrāles un citus ceļus un dzelzceļus, liekot simtiem cilvēku pavadīt nakti automašīnās vai atstāt tās uz ceļiem, ziņo policija.

"Vismaz ziemeļos situācija ir dramatiska," ziņu kanālā NTV teica Vācijas Automobilistu asociācijas pārstāvis Maksi Hartungs. "Uz maģistrāles A20 cilvēki ir iestrēguši stundām ilgi."

Visu valsti klāj sniega sega, kuras biezums Leipcigā sasniedz 29 centimetrus, tuvējā Berlīnē - 27 centimetrus, bet Hamburgā ziemeļrietumos - 12 centimetrus, ziņo sinoptiķi. No ārpasaules izolēti desmitiem ciemu Baltijas jūras salās, piemēram, Rīgenā.

Cietusi arī dzelzceļa un gaisa satiksme. Kopš pusnakts līdz plkst.10.20 (11.20 pēc Latvijas laika) atcelts 61 avioreiss Eiropas trešajā dzīvākajā aviomezglā - Frankfurtes lidostā, kur sestdien tika atcelti 255 reisi, teica lidostas pārstāvis Heincs Fass.

Strādnieki cīnās, lai uzturētu atvērtus visus trīs Frankfurtes lidostas skrejceļus, taču ceļotāji, kuriem izdodas izlidot, joprojām aizkavējas aptuveni par stundu, aģentūrai AFP teica Fass. Cietušas arī citas lidostas.

Piektdien, tuvojoties sniegputenim, vācieši tika brīdināti iegādāties pārtiku un medikamentus, lai pietiktu četrām dienām, un sēdēt mājās, izvairoties no nesvarīgiem ceļojumiem.

Tikmēr Lielbritāniju pārņēmis vislielākais aukstums 30 gadu laikā, un sestdien Hītrovas lidosta atcēla 50 tuvos reisus, bet Dublinas lidosta biezā sniega dēļ bija slēgta četras stundas.

Londonā lielā aukstuma dēļ pirmo reizi 140 gados sestdien tika slēgts Serpentaina brīvdabas peldbaseins Haidparkā. Laika apstākļi izjauca nedēļas nogalē paredzētos sporta pasākumus - tika atceltas septiņas Anglijas premjerlīgas futbola spēles un piecas no sešām regbija spēlēm.

Neparasti bargos laika apstākļus izraisījusi reta kombinācija, kurā zema spiediena ieplaka ar relatīvi silto un mitro Vidusjūras gaisu saduras ar aukstā gaisa masām no ziemeļiem un austrumiem, teica "Meteo France" pārstāvis Mišels Dalozs.

Nīderlandē meteoroloģiskais dienests svētdien brīdināja par apledojumu un sniega sanesumiem uz lauku ceļiem, kā arī par gaidāmo salu un stipro vēju.

Nīderlandes Nacionālais dzelzceļš turpmākajās trijās dienās piedāvā īpašu 40% atlaidi braucieniem ārpus maksimumstundām jeb tā dēvēto "sāls biļeti", ar to domājot sāls trūkumu autoceļu un velosipēdistu celiņu kaisīšanai.

Spēcīgas lietusgāzes un kūstošais sniegs izraisījuši plūdus atsevišķos Horvātijas un Bosnijas rajonos.

Svarīgākais