Norvēģijā obligātajā militārajā dienestā iesauks arī sievietes

© www.occupy.com

2013.gadā Norvēģijas parlaments pieņēma lēmumu uzsākt sieviešu iesaukšanu militārajā dienestā. 2014.gada oktobrī parlaments izdeva likumu, kas paredz, ka no 2015.gada janvāra obligātajā militārajā dienestā tiks iesauktas arī sievietes, lai nodrošinātu dzimumu līdztiesību.

Norvēģijas Bruņoto spēku komandieris admirālis Hākons Brūns-Hansens ir ļoti apmierināts ar šo lēmumu. „Norvēģijas Bruņotajiem spēkiem šī ir nozīmīga un vēsturiska diena. Jaunais likums nozīmē vienādas tiesības vīriešiem un sievietēm. Šādi bruņotie spēki vēl labāk atspoguļos Norvēģijas sabiedrības vērtības,” sacīja admirālis.

Komandieris piebilda, ka šādi tiek garantēta bruņoto spēku izaugsme un profesionalitāte, jo jauniesaucamo skaits dubultojas un izvēles iespējas ir daudz lielākas. Tāpat viņš norādīja, ka tas palīdzēs personālsastāva motivācijā un uzlabos karavīru ekspertīzi dažādos jautājumos.

Tomēr sieviešu dienests bruņotajos spēkos Norvēģijā nav nekas jauns. 2014.gada augustā Norvēģijas armijā dienēja jau 17% sieviešu. No visu civilo darbinieku skaita armijā 33% bija sievietes. Pamatapmācības kursā pagājušā gada augustā mācības uzsāka 10% sieviešu, savukārt militārajā akadēmijā bija 20% studentu sieviešu.

Norvēģijas Bruņotajiem spēkiem ir ilgtermiņa mērķis palielināt sieviešu skaitu militārajos amatos līdz 15%, savukārt militārajām akadēmijām ir mērķis palielināt sieviešu studenšu skaitu līdz 25%.

Norvēģija ir viena no valstīm, kur sievietēm armijā ir atļauts dienēt visās pozīcijās, tai skaitā piedalīties arī kaujas operācijās.

Norvēģijas ģenerālmajore Kristīne Lunda 2014.gada 11.augustā kļuva par ANO miera uzturēšanas bruņoto spēku komandieri Kiprā – pirmo sievieti, kas ieņēmusi šādu amatu. Viņas pakļautībā ir vairāk nekā tūkstoš karavīru no 46 dažādām valstīm.

Tā kā ģenerālmajore Lunda ir pirmā sieviete šajā amatā, šis fakts izraisījis lielu interesi. „Man kā norvēģietei gan tas nešķiet nekas īpašs. Es jau vairākas reizes esmu bijusi „pirmā sieviete šādā amatā”. Citiem tas šķiet svarīgāk nekā man pašai,” sacīja Lunda.

Ģenerālmajore Lunda kopš 2009.gada vadīja Norvēģijas Nacionālo gvardi, arī šajā amatā esot pirmā sieviete. Viņai ir 34 gadu pieredze Norvēģijas Bruņotajos spēkos, kā arī ANO spēku sastāvā.

Svarīgākais