Kongo ES humānās palīdzības komisāru pasludina par nevēlamu personu

ongo Demokrātiskās Republikas (KDR) varasiestādes pasludinājušas par "persona non grata" Eiropas Savienības (ES) humānās palīdzības komisāru Karelu de Gihtu, paskaidrojot, ka amatpersonas attieksme nesekmē normālu attiecību izveidošanu starp ES un Kongo DR.

Jau 2.janvārī KDR Ārlietu ministrija de Gihtam nosūtīja verbālu notu, kurā pausta neapmierinātība ar viņa izteikumiem Eiroparlamenta 16.decembra sēdē. Tajā tika izskatīti jautājumi par palīdzības sniegšanu Kongo. Kā uzskata KDR varasiestādes, eirokomisārā runā bija manāmas "rasisma, necieņas un bezatbildības" noskaņas.

Atbildot uz Eiroparlamenta deputātu jautājumiem, de Gihts sacīja, ka Eiropas Komisija humānajai palīdzībai KDR piešķir visai prāvus finanšu līdzekļus, tomēr gaidīto rezultātu nav.

Kā uzskata eksperti, Kongo pozīcijas dēļ var tikt aizkavēta vairāku, kopsummā 278,5 miljonus eiro (196 miljonus latu) vērtu, humānās palīdzības projektu īstenošana, jo vienošanos par tiem de Gihtam Kinšasā vajadzēja parakstīt janvārī plānotās vizītes laikā.