Portugāles parlaments atbalsta viendzimuma laulības

Portugāles parlaments piektdien pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par geju laulību legalizāciju, taču noraidīja priekšlikumu atļaut viendzimuma pāriem adoptēt bērnus.

Balsojums, kas notika pēc trīs stundas ilgām debatēm, pamatā atbilda deputātu partijiskajai piederībai - kreisi noskaņotais vairākums atbalstīja premjerministra Žozē Sokratiša valdības ierosināto likumprojektu, kamēr labējā opozīcija to noraidīja.

Pirms likumprojektu nodot galīgajam balsojumam, tas atgriezīsies caurlūkošanai parlamenta komitejās.

Sagaidāms, ka pēdējā lasījumā likumprojekts tiks apstiprināts vēl pirms maijā gaidāmās pāvesta Benedikta XVI vizītes.

Sokratišs norādīja, ka likumprojekta mērķis ir labot netaisnību, kuru desmitgadēm cietuši geji, piebilstot, ka vēl tikai 1982.gadā homoseksuālisms Portugālē tika uzskatīts par krimināli sodāmu nodarījumu.

Parlaments noraidīja opozīcijas prasību rīkot šajā jautājumā referendumu, jo likumdevējiem iesniegta attiecīga petīcija, kuru parakstījuši 90 000 pilsoņu.

Lai gan Portugāle tradicionāli uzskatīta par vienu no sociāli konservatīvākajām Eiropas valstīm, likumprojekts sabiedrībā nav izsaucis lielu pretestību, izņemot jautājumu par iespējamo adopcijas tiesību piešķiršanu viendzimuma pāriem.

Atšķirībā no Spānijas, kur 2005.gadā pirms līdzīga likuma pieņemšanas ielās izgāja simtiem tūkstošiem protestētāju, Portugālē pat labējo iebildumi ir visai klusināti.

Pat katoļu baznīca, kas parasti skaļi iestājas par laulības un ģimenes aizsardzību, šoreiz atteikusies iesaistīties cilvēku mobilizēšanā. Lisabonas kardināls Žozē Polikarpo norādījis, ka lēmuma pieņemšana ir "parlamenta atbildība".

Geju tiesību aktīvisti, kas bija pulcējušies pie parlamenta ēkas, likumdevēju balsojumu sveica ar prieka izsaucieniem, šampanieti un kāzu torti.