Lietuva samazinās neaktuālajās specialitātēs uzņemamo studentu skaitu

Lietuvas valsts nākamajā mācību gadā būtiski samazinās tādu speciālistu sagatavošanu, kuru šobrīd jau tā ir vairāk, nekā tirgū vajadzīgs.

Konkrēti, uzņemšanu valsts finansētajās vietās pedagoģijas bakalaura studiju programmās paredzēts samazināt vairāk nekā uz pusi, turklāt pretendentiem paredzēts motivācijas pārbaudījums.

Vairāk vai mazāk tiks samazināts arī valsts finansēto vietu skaits universitāšu un koledžu uzņēmējdarbības, menedžmenta un tieslietu studiju grupās - arī šajās jomās pašlaik veidojas speciālistu pārprodukcija.

Savukārt vienas studiju vietas finansējums pedagoģijas specialitātē pieaugs vairāk nekā divas reizes, paziņojis izglītības un zinātnes ministrs Gintars Steponavičs.

Pēc ministra vietnieces Nerijas Putinaites teiktā, 2008.gadā pedagoģijas studijām universitātēs uzņemti aptuveni 2000 jauniešu un koledžās - vairāk nekā 700. Šogad plānots uzņemt attiecīgi aptuveni 800 un 400 jauniešu. Šai skaitā ietilpst arī topošie pieaugušo pedagoģijas un sociālās pedagoģijas speciālisti.

Tomēr vienlaikus viņa norādījusi uz pētījumu, kas liecina, ka pēc četriem pieciem gadiem pieprasījums pēc skolotājiem augs par vairākiem simtiem, un arī vajadzība pēc pieaugušo pedagogiem un sociālajiem pedagogiem būs lielāka.

Visiem valsts finansētajās vietās uzņemtajiem plānots piešķirt 400 litu (82 latu) stipendiju.

Valsts budžeta asignējumi šim mācību gadam sasniedz 2,9 miljardus litu un ir par 340 miljoniem litu lielāki nekā 2008.gadā. Pēc Steponaviča teiktā, finansējums pieaudzis, pateicoties Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstam.

Pieaugusi arī izglītībai atvēlētā iekšzemes kopprodukta daļa - no 7,35% 2009.gadā līdz 7,9% šogad.

Svarīgākais