Pretterorisma reidos Beļģijā un Francijā arestēti 15 cilvēki

© scanpix

Par teroraktu plānošanu pret beļģu policistiem Beļģijā un Francijā aizturēti 15 cilvēki, piektdien pavēstīja varasiestādes, vienlaikus mudinot cilvēkus saglabāt modrību.

"Es uzskatu, ka mēs terorismam Beļģijā esam devuši pamatīgu triecienu," sacīja Beļģijas prokuratūras pārstāvis sakariem ar presi Eriks van der Sipts.

"Tomēr neviens nevar paredzēt, kas notiks tuvākajās stundās vai dienās," viņš piebilda. "Es uzskatu - tā ir normāla reakcija, ka draudu līmenis tiek saglabāts augsts, jo ir jābūt gataviem."

Policija ceturtdien veikusi 12 operācijas sešos Beļģijas apvidos, kad kļuvis skaidrs, ka grupējums, kuru likumsargi novērojuši, grasās sarīkot teroraktus.

"Tās varēja būt stundas, noteikti ne vairāk par dienu vai dažām dienām," sacīja van der Sipts.

Teroristu mērķis bijis slepkavot policistus visā Beļģijā - kā ielās, tā policijas iecirkņos.

Vairums grupējuma biedru ir Beļģijas pilsoņi. Daži no viņiem laiku pavadījuši Sīrijā, norādīja amatpersona.

Līdz ar arestiem likvidēta ne tikai teroristu šūniņa, bet arī tās atbalsta tīkls.

Vervjē, Beļģijas austrumos, ceturtdien tika nogalināti divi teroristi, kas uz izmeklētājiem sākuši šaut.

Policija tur konfiscēja četras Kalašņikova triecienšautenes, pistoles, sprāgstvielas, munīciju un sakaru iekārtas, kā arī policijas uniformas, viltotus dokumentus un "lielu naudas summu".

Viens cilvēks arestēts Vervjē, bet 12 - Briselē. Vēl divi Beļģijas pilsoņi arestēti Francijā. Visi arestētie tiek turēti aizdomās par līdzdalību teroristu organizācijā, sacīja van der Sipts.

Viņš atteicās sniegt plašākas ziņas par aizturēto identitāti, kā arī izteikties par mediju ziņām, ka daži aizturētie esot čečeni.