Lielbritānija pētīs, kādas mācības gūstamas no Parīzes teroraktiem

© Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons pirmdien tikās ar drošības un izlūkdienestu vadītājiem, nolemjot izpētīt, kādas mācības gūstamas no Parīzes teroraktiem.

Sanāksmē tika spriests par rīcību gadījumos, kad notiek vairākas apšaudes dažādās vietās, kā tas pagājušajā nedēļā notika Parīzē un 2008.gadā Mumbajā, atklāja Kemerona preses pārstāvis.

Valdības paziņojumā norādīts, ka policija un atbildīgās aģentūras regulāri veic mācības, lai pārbaudītu savu gatavību teroraktu gadījumos, tostarp līdzīgos scenārijos kā Parīzes notikumi.

Tomēr sanāksmē tika nolemts izpētīt sīkāk Parīzes teroraktus, lai noteiktu, vai tie nesatur kādus specifiskus elementus, kas nākotnē būtu jāiekļauj mācībās.

Lielbritānija augusta beigās par pakāpi paaugstināja teroristu uzbrukuma draudu līmeni, kas nozīmē, ka uzbrukums valstij ir "ļoti iespējams".

Draudu līmenis tika paaugstināts uz "nopietnu", proti, otro augstāko pakāpi piecu pakāpju skalā.

Parīzes notikumu gaismā Kemerons pirmdien atkārtoti pauda vēlmi pieņemt jaunu likumu, kas dotu likumsargājošām iestādēm lielākas pilnvaras interneta un telefona zvanu novērošanā.

Jau ziņots, ka bruņoti islāmisti - brāļi Šerifs un Saids Kuaši - pagājušajā trešdienā Parīzē iebruka žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā, noslepkavojot 12 cilvēkus. Uzbrukuma gaitā šāvēji klieguši "Allāhs ir dižens" un "Mēs esam atriebuši pravieti". Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā pēdējo 40 gadu laikā.

Savukārt pagājušajā ceturtdienā Monrūžā, uz dienvidiem no Parīzes, Amedijs Kulibali, kurš esot pazinis brāļus Kuaši, nošāva policisti, bet piektdien Parīzē iebruka košera veikalā, nogalinot četrus cilvēkus.

Kulibali un brāļi Kuaši piektdien policijas operāciju gaitā tika likvidēti.

Svarīgākais