Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

[PAPILDINĀTS] Francijas policija likvidējusi teroristus un atrisinājusi abas ķīlnieku krīzes

© scanpix

Francijas policija piektdien atrisinājusi abas ķīlnieku krīzes, kuras bija izraisījuši islāmistu ekstrēmisti.

Damertēnengēlā, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Parīzes un 12 kilometrus no Šarla de Golla starptautiskās lidostas, policijas operācijā tika nošauti brāļi Šerifs un Saids Kuaši, kas tika turēti aizdomās par slaktiņu žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā.

Viņu sagrābtais ķīlnieks nav cietis un ir atbrīvots.

Abi brāļi, kas trešdien noslepkavoja 12 cilvēkus, tika nošauti, kad viņi iznāca no tipogrāfijas, kurā bija ielenkti, un atklāja uguni uz policistiem, ziņo franču mediji.

Gandrīz vienlaikus policija uzsāka ķīlnieku atbrīvošanas operāciju Parīzes austrumos, kur košera pārtikas veikalā piecus vai sešus cilvēkus sagūstīja kāds bruņots vīrietis, kas, domājams, bija saistīts ar brāļiem Kuaši.

Arī šis ķīlnieku sagrābējs operācijas laikā tika likvidēts.

Operācijas laikā Damertēnengēlā viens policists guvis ievainojumus, kamēr ķīlnieku atbrīvošanas laikā Parīzes austrumos ievainoti divi policisti.

Kā paziņojusi Iekšlietu ministrija, piektdien kopumā Parīzē un tās aglomerācijā drošības operācijas bijuši iesaistīti 80 000 dažādu drošības dienestu darbinieku.

Kā ziņots, brāļi Šerifs un Saids Kuaši pēc pakaļdzīšanās piektdien tika ielenkti Damertēnengēlā, kur viņi ielauzās nelielā tipogrāfijā un sagrāba par ķīlnieku uzņēmuma vadītāju.

Brīdi vēlāk ar divām mašīnpistolēm bruņots vīrietis Parīzes austrumos iebruka košera pārtikas veikalā, kur, pēc dažādu avotu ziņām, viņš sagrāba vismaz piecus vai sešus ķīlniekus.

Apšaudē, kas sākās, viņam ielaužoties veikalā, tika nogalināti vismaz divi cilvēki, taču pēc ķīlnieku atbrīvošanas operācijas beigām paziņots, ka kopumā gājuši bojā četri cilvēki.

Pagaidām nav skaidrs, vai šie cilvēki gājuši bojā policijas operācijas laikā, vai arī tos jau iepriekš bija noslepkavojis terorists.

Reaģējot uz šiem notikumiem Francijas varasiestādes devušas rīkojumu slēgt visus veikalus slavenajā Parīzes Marē ebreju kvartālā.

Laikraksts "Le Monde" ziņo, ka evakuēta arī Parīzes Lielā sinagoga un piektdienas vakarā paredzētais sabata dievkalpojums ir atcelts.

Pastāv aizdomas, ka uzbrucējs, kas sagrāba ķīlniekus košera veikalā, bija tas pats vīrietis, kurš ceturtdien Parīzes dienvidos noslepkavoja policisti.

Policija uzskata, ka viņš saistīts arī ar brāļiem Kuaši, no kuriem vismaz vienu tas pazinis.

Viņš piedraudēja, ka sāks nogalināt ķīlniekus, ja policija mēģinās abus ielenktos slepkavas neitralizēt.

Francijas policija pēc uzbrukuma košera veikalam izplatīja divu cilvēku fotogrāfijas, kas tiek turēti aizdomās par līdzdalību ceturtdien notikušajā policistes slepkavībā.

Meklēšanā tika izsludināts 32 gadus vecais Amedijs Kulibali un 26 gadus vecā Hajata Bumedine.

Policija brīdināja, ka šie cilvēki varētu būt "bruņoti un bīstami".

Cik saprotams, ķīlniekus košera veikalā bija sagrābis viens no meklēšanā izsludinātajiem - Kulibali, kurš 2010.gadā redzēts kopā ar Šerifu Kuaši.

Viņi abi esot apmeklējuši pazīstamo islāmistu ekstrēmistu Džamelu Beghalu, kas plānojis kāda cita islāmista bēgšanu no cietuma.

Tolaik Kulibali tika notiesāts par līdzdalību bēgšanas gatavošanā un kopš tā laika ir labi zināms pretterorisma policijas vienībai.

Cilvēks, ko noziedznieki plānoja atbrīvot, ir alžīriešu izcelsmes terorists Aits Ali Belkacems, kuram 2002.gadā tika piespriests mūža ieslodzījums par sprādziena sarīkošanu Orsē muzeja metro stacijā 1995.gada oktobrī, kurā tika ievainoti 30 cilvēki.