Slaktiņš franču žurnāla redakcijā satricina pasauli

© scanpix

Ne tikai Franciju, bet arī visu Eiropu un pasauli šokējis vakar priekšpusdienā Parīzē notikušais uzbrukums satīriskā žurnāla Charlie Hebdo redakcijai, kura laikā nogalināti vismaz 12 cilvēki, viņu vidū divi policisti. Uzbrucējus uz karstām pēdām nav izdevies aizturēt, un vakar Francijas galvaspilsētā bija izsludināta augstākā līmeņa terora trauksme, cita starpā pārtraucot mācības skolās un augstskolās.

Francijas mediji uzsver, ka šis ir nopietnākais terora akts, kas Parīzē noticis pāris beidzamo gadu desmitu laikā. Aptuveni pulksten 11.30 vairāki ar automātiskajiem ieročiem, visticamāk, Kalašņikova automātiem, bruņoti cilvēki (AFP vēsta par diviem uzbrucējiem, bet Le Parisien – par trim) iebrukuši žurnāla redakcijā, kas atrodas Parīzes centrā – kādas biroju ēkas otrajā stāvā. Aculiecinieki stāstījuši, ka iebrucēji aukstasinīgi šāvuši uz visiem, kurus pamanījuši redakcijas telpās, un ik pa laikam arābu valodā izklieguši saukli Allahu Akbar! jeb Dievs ir visuvarens. Kāds no žurnālistiem, kuram izdevies izglābties, arī dzirdējis vienu no uzbrucējiem kliedzam, ka «pravietis tagad ir atriebts». BBC atgādina, ka 2011. gada novembrī Charlie Hebdo bija publicēta karikatūra, kas izsmēja pravieti Muhamedu, bet nākamajā dienā redakciju mēģināts uzspridzināt.

Euronews vēsta, ka uzbrukumā gājuši bojā desmit žurnāla darbinieki, kuriem tobrīd notikusi iknedēļas sanāksme. Bojāgājušo vidū esot trīs pazīstamākie žurnāla karikatūristi. Vairākiem cilvēkiem izdevies paglābties uz biroju ēkas jumta. Lai gan sākotnēji Francijas policijas darbinieki apgalvoja, ka uzbrukums bijis zibenīgs un ildzis «dažas sekundes», vēlāk gan ziņots, ka šaušana redakcijā un tās apkaimē bijusi dzirdama vismaz 15 minūšu. Pēc redakcijas ēkas atstāšanas, uzbrucēji uz ielas iesaistījušies apšaudē ar policistiem, bet pēc tam aizbēguši melnā Citroen automašīnā, kas vēlāk atrasta pamesta Parīzes ziemeļos.

Interneta ziņu vietne The Local raksta, ka nedēļraksts Charlie Hebdo regulāri izsmējis reliģiozo fanātismu, nokaitinot ne tikai radikālos musulmaņus, bet arī Francijas katoļu baznīcu. Tomēr uzbrukuma apstākļi un liecinieku stāstītais vedina uz domām, ka atbildība par masu slepkavību gulstas uz islāma radikāļiem. Virkne mediju likuši uzsvaru uz to, ka neilgi pirms uzbrukumu žurnāla Twitter kontā publiskota Islāma valsts līdera Abū Bakra el Bagdadi karikatūra. Tomēr franču eksperts terorisma jautājumos Žans Šarls Brisārs intervijā BBC uzsvēris, ka uzbrukums nav bijis spontāns, bet gan rūpīgi plānots un sagatavots.

Francijas valdībai ar nožēlu nācies atzīt, ka šāda asinspirts pieļauta, neraugoties uz to, ka Charlie Hebdo redakcija diezgan bieži saņēmusi nopietnus draudus un tikusi pastiprināti apsargāta. Vakar papildu apsardze norīkota visiem valsts medijiem – gan avīžu, žurnālu un vadošo interneta vietņu redakcijām, gan televīzijas un radio stacijām. Prezidents Fransuā Olands pirms valdības ārkārtas sēdes apmeklējis traģēdijas vietu un nosaucis uzbrukumu par gļēvulīgu un barbarisku. Vakar vakarā bija ieplānota arī F. Olanda uzruna tautai, kuru tiešraidē gatavojās translēt visi valsts mediji.