NASA negaidīti atceļ raķetes palaišanu minūti pirms starta

© Scanpix

Otrdien paredzētā uzņēmuma "SpaceX" kravas kapsulas palaišana uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) atcelta tikai nepilnu minūti pirms starta, tādējādi apturot misiju, kuras laikā tiktu pārbaudīta revolucionāra, atkārtoti izmantojama raķete.

Bezpilota transporta kuģa pacelšanās no Keipkanaveralas zemesraga Floridā bija paredzēta plkst.6.20 (plkst.13.20 pēc Latvijas laika), tomēr īsu brīdi pirms starta tā tika atcelta nezināmu iemeslu dēļ.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) neilgi pēc tam paziņoja, ka problēma jau esot atrisināta un ka nākamais starts paredzēts piektdien plkst.5.09 (plkst.12.09 pēc Latvijas laika).

Misijai tika pievērsta īpaša uzmanība cerībā, ka tā sāktu jaunu atkārtoti izmantojamo raķešu ēru.

Paredzēts, ka pēc atdalīšanās no otrās pakāpes raķetes, kas notiks tikai pāris minūtes pēc pacelšanās, pirmās pakāpes raķete "Falcon 9" dosies uz SKS, bet vēlāk atgriezīsies uz Zemes, nolaižoties Atlantijas okeānā, uz tai īpaši paredzētas platformas.

Iespēja atkārtoti izmantot raķetes radītu apvērsumu pašreizējā raķešu industrijā. Uzņēmuma "SpaceX" īpašnieks Īlons Masks apgalvo, ka tas ļautu samazināt izmaksas līdz vienai simtdaļai no pašreizējiem tēriņiem.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais