Lietuva atzīst, ka nav pienācīgi sagatavojusies Ignalinas AES slēgšanai

Lietuva Ignalinas atomelektrostacijas (AES) slēgšanai gatavojusies nepietiekami, jo pastāvējušas "dažādas intereses", lai šī gatavošanās nenotiktu, bet galvenokārt tāpēc, ka monopolizētais tirgus "barojis politisko eliti", uzskata prezidente Daļa Grībauskaite.

Kā viņa ceturtdien sacījusi žurnālistiem, Lietuva gatavojas vērsties Eiropas Komisijā (EK), lūdzot piešķirt spēkstacijas slēgšanai papildu līdzekļus. Par to valstij vēl nāksies aktīvi cīnīties. Līdz sarunu sākšanai 2011.gadā jāizstrādā konkrēti projekti, kuriem būs vajadzīgs papildfinansējums no EK un Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem.

Pēc prezidentes teiktā, AES slēgšana Lietuvai "ir vienīgā iespēja beidzot pēc divdesmit gadiem sākt reāli domāt par konkurenci, par tirgus veidošanu, par to, lai sadzīves lietotājiem un rūpniecībai būtu izvēle, lai cenas noteiktu tirgus, nevis monopols, kā tas bijis beidzamos divus gadu desmitus".

"Lietuva Ignalinas AES slēgšanai sagatavojusies slikti, bet tas, ka šī valdība tomēr spēja no janvāra aizsākt elektroenerģijas tirgu, ir ļoti labi, jo Latvijā un Igaunijā šāds tirgus pastāv jau ļoti sen, Lietuva ir beidzamā Baltijas reģionā. Labāk vēlu, nekā nekad. Slēgšana mums turklāt atļaus - un vienlaikus arī liks - attīstīt alternatīvo enerģētiku," piebildusi Grībauskaite.

Izpildot saistības, ko Lietuva uzņēmās, stājoties Eiropas Savienībā, Ignalinas AES pirmais energobloks tika slēgts 2004.gada 31.decembrī, bet otrais - aizvadītajā gadumijā. Vēl aizpērn valstī norisinājās intensīvas diskusijas par iespējām panākt Briseles atļauju pagaidām spēkstaciju neslēgt, tika rīkots pat juridiski nesaistošs referendums šajā jautājumā, bet tam pietrūka aptuveni 58 000 balsu.

ES kopš 1999.gada Ignalinas AES slēgšanai jau piešķīrusi 4,7 miljardus litu (959 miljonus latu).

8.decembrī, apmeklējot veco atomspēkstaciju, prezidente jau izteicās, ka Lietuva gan ir sagatavojusies šim solim, tomēr process nevajadzīgi vilkts garumā un tajā pieļauta nolaidība. Viņa arī solīja pieprasīt pienācīgu atbildību no visām šajā procesā iesaistītajām amatpersonām.