Krievijā vairāki uzņēmumi ir apstādinājuši savu darbību

© scanpix

Sakarā ar rubļa kursa kritumu Krievija piedzīvo strauju ekonomisko lejupslīdi, tiek atlaisti prokremliskie mediji un vietējie uzņēmumi pārtrauc darboties.

Atlaiž medijus

Prokremliskā Krievijas telekanāla "Life News" galvenais redaktors Anatolijs Suleimanovs trešdien apstiprināja, ka no telekanāla masveidā tiek atlaisti darbinieki.

Līdz gada beigām no darba tiks atlaisti 70 cilvēki. Medijā tiks paturēti 410 tā līdzstrādnieki.

Otrdien vakarā izdevums "TJournal" paziņoja, ka no darba "Life News" var tikt atbrīvota gandrīz puse darbinieku. Kā iemesls tika minēta holdinga "News Media" smagā finansiālā situācija.

Tās dēļ uzņēmumā atcelti Jaungada korporatīvie pasākumi.

Holdingā "News Media" ietilpst telekanāls "Life News", laikraksti "Izvestija", "Žizņ" un "Tvoj Deņ", kā arī projekts "Super.ru".

Aptur biznesu

Vismaz seši automašīnu tirdzniecības pārstāvji Krievijā apturējuši darbību, šādu lēmumu skaidrojot ar rubļa vērtības straujo kritumu.

Šobrīd automašīnu tirdzniecību Krievijā apturējuši uzņēmumi "Major Auto", "Avilon", "Nezavisimostj", "Transtehservis" un "Balavtotreid".

Mediji vēsta, ka darbību apturējis arī Kazahstānas autodīleris "KAN-Avto".

Automašīnu tirdzniecības pārstāvji darbības apturēšanu skaidro ar lēmumu nogaidīt, lai stabilizētos situācija valūtas tirgū un atbilstoši varētu veikt cenu korekcijas.

Liela daļa autodīleru darbību apturēja otrdien, kad rubļa vērtība gan pret ASV dolāru, gan eiro piedzīvoja dramatisku kritumu.

Rubļa vērtībai trešdien nedaudz atgūstoties, daļa uzņēmumu atsākuši darbību, taču piedāvājot jau augstākas cenas.

Iespējams pārdos zeltu lai glābtu rubli

Krievijas negaidītais procentu likmes paaugstinājums nav spējis apturēt rubļa vērtības kritumu, taču Maskavas rīcībā ir vēl iespēja pārdot zelta rezerves, tādējādi cenšoties novērst ekonomiskās problēmas, ko izraisījušas sankcijas un naftas cenu lejupslīde.

Krievijas zelta rezerves veido aptuveni 1169,5 tonnas zelta, liecina centrālās bankas informācija.

Tikmēr Krievijas ārvalstu valūtas rezerves nokritušās līdz piecos gados zemākajam līmenim, centrālajai bankai iztērējot vairāk nekā 80 miljardus dolāru, lai apturētu rubļa vērtības kritumu.

Rubļa kursa kritums apvienojumā ar naftas cenu samazināšanos par vairāk nekā 40% liedz Krievijai finanšu līdzekļus, kas tai jo sevišķi nepieciešami, kad rietumvalstis tai noteikušas sankcijas.

Zelta cenu kritums norāda uz mākleru prognozēm, ka Krievija pievērsīsies zelta rezervju izmantošanai.