Rumānijas čigāni vēlas godināt Madonnu

© Scanpix

Rumānijas čigānu neformālais līderis paziņojis, ka savas tautas vārdā vēlētos pateikties amerikāņu popdziedātājai Madonnai, kura visai pasaulei pagājušogad atgādināja, ka čigāni daudzās valstīs, it sevišķi bijušajā Austrumeiropā, joprojām tiek diskriminēti. Čigānu barons solījis dziedātājai uzdāvināt īpašu zelta šķīvi.

"Madonna ir pelnījusi īpašu pateicību, jo pievērsa visas pasaules uzmanību čigānu diskriminācijai," AFP citē Rumānijas čigānu barona Florina Čioabas sacīto. Uzstājoties speciāli sarīkotā preses konferencē Sibiu pilsētā, viņš stāstījis, ka pie labākajiem Itālijas juvelieriem jau pasūtīts zelta šķīvis, kas kā pateicība tiks pasniegts Madonnai. F. Čioaba nav precizējis, kad tas varētu notikt, vien sacījis, ka visticamāk atzinības balvas pasniegšana notiks tad, kad Madonna kārtējo reizi ieradīsies Eiropā. Pati dziedātāji vai viņas pārstāvji pagaidām uz šo informāciju nav reaģējuši.

Pagājušā gada augustā, savas pasaules turnejas Sticky And Sweet laikā uzstājoties Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, starplaikā starp dziesmām Madonna negaidīti pievērsās čigānu jautājumam un kritizēja faktu, ka "atsevišķās pasaules valstīs" viņi tiek diskriminēti. Gaidītās atzinības vietā dziedātāju sagaidīja neapmierināta pūļa svilpšana, ūjināšana un ņurdēšana, un Madonna, sapratusi, ka pateikusi kaut ko lieku, pat klusi nolamājās mikrofonos. Jāpiebilst, ka par diskriminācijas pierādījumu dažādas sabiedriskās organizācijas uzskata, piemēram, socioloģiskās aptaujās noskaidrotu faktu, ka septiņi no 10 rumāņiem nevēlas, lai kāds no viņu ģimenes locekļiem apprecētos ar čigānu vai čigānieti.

Svarīgākais