Dānija pretendē uz milzīgu Arktikas teritoriju

© scanpix

Dānija izvirzījusi teritoriālās prasības uz milzīgu jūras gultnes daļu zem Ziemeļpola - līdz pašai Krievijas robežai.

Pirmdien pēcpusdienā Dānija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas pieprasījusi pilnas īpašumtiesības uz Ziemeļpolu. Tas notiks saistībā ar izvirzītajām prasībām uz milzīgu arktiskās jūras gultnes teritoriju, kas, saskaņā ar Dānijas datiem, ir Grenlandes turpinājums.

Teritoriālās prasības uz 895 000 kvadrātkilometriem jūras gultnes, kas pēc lieluma vairāk nekā 20 reižu pārsniedz Dānijas teritoriju, nozīmē to, ka Dānija grib novilkt savas karaļvalsts ārējo robežu šķērsām pār Ziemeļu Ledus okeānu un līdz pašai Krievijas 200 jūras jūdžu robežai.

Tādējādi Dānija aizsāk jaunu posmu sacensībā starp Krieviju un Kanādu, kas arī ir izteikušas vēlēšanos iegūt savā īpašumā simbolisko punktu 4 300 metru dziļumā zem Ziemeļu Ledus okeāna. Abas lielvalstis šo jautājumu ir padarījušas par politisku projektu.

2007.gadā Krievijas zemūdene iesprauda no titāna izgatavotu savas valsts karogu jūras gultnē pie Ziemeļpola. Savukārt pirms gada Kanādas premjerministrs par nederīgu atzina rūpīgu ziņojumu, kurā bija secināts, ka Kanādai nav tiesību uz Ziemeļpolu, un lūdza speciālistus atrast labākus zinātniskos pierādījumus.

Tomēr Dānija ir pirmā valsts, kas ir līdz galam noformulējusi savas prasības uz arktisko jūras gultni. Šim nolūkam ir veltīti 12 gadi intensīva darba un četras citas prasības par Grenlandes un Fēru salu teritorijām. Ir ieguldīti 330 miljoni kronu, lai iegūtu zinātniskās pētniecības datus grūti pieejamajos apgabalos un apstrādātu tos.

Šo naudu nebūs iespējams atgūt tiešā veidā. Tomēr neviens nezina, vai, piemēram, pēc 50 gadiem pazemes kalnu grēdās netiks atrasts kāds svarīgs minerāls. Turklāt īpašumtiesības uz jūras gultni palielinātu Dānijas ietekmi uz arktiskās dabas apsaimniekošanu un palielināt Dānijas balsstiesības nākotnē, kad Arktika iegūs svarīgāku ģeopolitisko nozīmi. Tāpēc Dānijas ārlietu ministrs norāda uz nepieciešamību domāt ilgtermiņa kategorijās:

„Kad šīs robežas tiks novilktas, tās tiks novilktas uz visiem laikiem. Iespēja ietekmēt to, kur atradīsies šīs robežas, mums ir vienu reizi vēsturē.“

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.