Bin Ladena meita cenšas izkļūt no Irānas

Saūda Arābijas amatpersonas mēģina panākt, lai Irāna izsniegtu izbraukšanas atļauju pasaules meklētākā terorista Osamas bin Ladena 17 gadus vecajai meitai Imanai, kura kopš pagājušā gada novembra atrodas Saūda Arābijas vēstniecībā Teherānā.

Kaut gan Irāna to oficiāli neatzīst, I. bin Ladena un citi avoti vēstījuši, ka faktiski mājas arestā Irānā kopš 2001. gada tiek turēta O. bin Ladena sieva Heirija, vēl pieci viņa bērni, 11 mazbērnu un vēl vairāki tuvinieki – pēc The Times aplēsēm, kopā 30 cilvēku.

"Mēs šo problēmu uzskatām par humānu jautājumu un risinām sarunas ar Irānu," BBC citē Saūda Arābijas ārlietu ministra prinča Saūda al Feisala sacīto. Viņš arī piebildis, ka nav ne mazākā pamata uzskatīt, ka šie

O. bin Ladena tuvinieki būtu saistīti ar teroristu organizāciju – to pašu intervijā The Times apgalvojis slavenā terorista dēls Omārs, kurš kopā ar sievu (britu pavalstnieci) dzīvo Katārā. Britu raidkorporācija gan norāda, ka O. bin Ladena tuvinieku izbraukšanu no Irānas apgrūtina sarežģītās attiecības starp šo valsti un Saūda Arābiju, jo tās abas pretendē uz reģionālo lielvalstu statusu.

Jāpiebilst, ka Irānas varas iestādes par šo jautājumu runā samērā nelabprāt. Ārlietu ministrs Manušers Mottaki šonedēļ aprobežojies ar paziņojumu, ka I. bin Ladenai netiks likti šķēršļi izbraukšanai, ja vien viņa varēs "uzrādīt derīgus ceļošanas dokumentus". Pagājušā gada nogalē, kad pasaules medijos jau bija pavīdējušas ziņas par Irānā dzīvojošajiem O. bin Ladena tuviniekiem, M. Mottaki paziņoja, ka viņam nav ne jausmas, kādā veidā I. bin Ladena nokļuvusi Saūda Arābijas vēstniecībā Teherānā, un tikai pēc tam, kad tas noticis, viņš uzzinājis, ka kāds O. bin Ladena tuvinieks vispār atrodas Irānā.

Šie apgalvojumi gan nesaskan ar pašas I. bin Ladenas sacīto. Laikraksts Asharg al-Awsat, atsaucoties uz viņu un Omāru bin Ladenu, vēstījis, ka Irānas varas iestādes aizturējušas pasaules meklētākā terorista tuviniekus jau

2001. gada rudenī, kad viņi no Afganistānas mēģinājuši izceļot uz Saūda Arābiju. Ģimene, kurai atņemti visi dokumenti, nomitināta vairākās savrupmājās, kur atrodas stingrā varas iestāžu uzraudzībā. "Viņi nevar sūdzēties, mājās ir pat peldbaseini, ir arī datori, kas gan nav pieslēgti pie interneta. Viņi dzīvo diezgan parastu dzīvi – iet iepirkties, skatās televizoru, bet viņus visu laiku uzrauga," stāstījusi Omāra bin Ladena sieva Zaina. Pēc viņas teiktā, pagājuša gada novembrī I. bin Ladenai izdevies izvairīties no uzraugiem un nokļūt līdz Saūda Arābijas vēstniecībai. Savrupmājās pašlaik atrodoties viena no četrām O. bin Ladena sievām Hairija un viņu bērni – Saads (29), Osmans (25), Fatima (22), Hamza (20) un Bakrs (15). Vakar gan arābu medijos pavīdēja informācija, ka Bakram pagaidām nenoskaidrotā veidā izdevies nokļūt Sīrijas galvaspilsētā Damaskā.

AP atgādina, ka The Washington Post 2003. gadā Saadu bin Ladenu nodēvējusi par vienu no augstākā ranga Al Qaeda operatīvajiem darbiniekiem, apgalvojot, ka viņš sadarbojas arī ar Irānas slepenajiem dienestiem un Islāma revolūcijas sargu grupējumu jeb Quods. Pērn medijos parādījās ziņas, ka Irāna 2008. gada nogalē viņu atbrīvojusi un viņš devies karot uz Afganistānu, bija pat vēstis, ka viņš jūlijā nogalināts vienā no aviācijas triecieniem pa kaujinieku bāzēm, taču izrādījies, ka tā nav taisnība.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais