Anarhistu demonstrācija Grieķijā izvēršas nemieros

© scanpix

Grieķijas policija aizturējusi desmitiem kreiso radikāļu, kuri sestdien un svētdien piedalījušies vardarbīgajās protesta demonstrācijās Atēnās un vēl piecās Grieķijas pilsētās. Nemieri notikuši, pieminot kādu pusaudzi, kuru pirms sešiem gadiem nogalināja policija, un solidarizējoties ar viņa draugu, kurš pašlaik par bankas aplaupīšanu nonācis cietumā un uzsācis badastreiku.

Sky News vēsta, ka kreisi noskaņoto jauniešu grupējumu, kas sevi dēvē par anarhistiem, demonstrācijas 6. decembrī beidzamajos gados jau kļuvušas par ierastu lietu, taču šogad tās izvērtušās neparasti vardarbīgas. Šogad apritēja seši gadi, kopš Atēnās tika nošauts

15 gadus vecais Aleksis Grigoropuloss. Jaunietis piedalījās kādā kreiso grupējumu rīkotā protesta akcijā un tika nošauts pēc strīda ar policijas īpašo uzdevumu vienības kaujiniekiem. Pusaudža nāve izraisīja vairāk nekā divas nedēļas ilgus nemierus Grieķijas pilsētu ielās – lielākos vairāku desmitgadu laikā, turklāt tajos piedalījās ne tikai viņa biedri no kreisi radikālajiem grupējumiem, bet arī daudzi citi grieķi, kuri iebilda pret policijas patvaļu un nesodāmību.

Piemiņas pasākumos gan parasti piedalās vien kreisi noskaņotie studenti un skolēni. Šogad melnās drēbēs tērptie jaunieši, daudzi no kuriem, gatavojoties sadursmēm ar policiju, bijuši bruņoti ar metāla stieņiem un paņēmuši līdzi motociklistu ķiveres un gāzmaskas, sarīkojuši īstu grautiņu Atēnu centrā. Pilsētas varas iestādes līdz pirmdienas pēcpusdienai vēl nebija apkopojušas ziņas par nodarītajiem zaudējumiem, taču tie varētu būt samērā ievērojami. Sky News vēsta, ka izsistas vismaz 22 veikalu vitrīnas un dažas no šīm tirdzniecības vietām izlaupītas, demonstranti metuši pašdarinātus spridzekļus banku logos, dedzinājuši automašīnas. «Vairākas stundas Atēnu centrs līdzinājās karadarbības zonai,» vēsta Sky News, piebilstot, ka anarhistu uzbrukumā cietusi pat pilsētas centrā esošā katoļu katedrāle.

Reuters vēsta, ka demonstrācijā Atēnu ielās izgājuši vairāk nekā 6000 kreisi noskaņoto grieķu, tiesa, ne visi no viņiem vēlāk piedalījušies grautiņos un sadursmēs ar policiju. Interesanti, ka demonstrantu rokās bijuši arī plakāti, kuros pausta solidaritāte ar Maiklu Braunu – tumšādaino jaunieti, kuru augustā Fērgusonas pilsētiņā netālu no Sentluisas nogalināja baltādains amerikāņu policists. BBC atgādina, ka nedēļas nogalē daudzās ASV pilsētās notika protesta akcijas, kuru dalībnieki protestēja pret policijas patvaļu, atceroties arī citus līdzīgus gadījumus, kad likuma sargi nogalinājuši neapbruņotus cilvēkus. Grieķijā notikušo nemieru laikā pausts atbalsts arī Nikosam Romanosam. Viņš bija A. Grigolopulosa draugs un atradās viņam līdzās brīdī, kad jaunietis tika nogalināts. Pagājušā gada februārī 21 gadu vecais N. Romanoss līdz ar vēl trim jauniešiem tika apcietināts par bankas aplaupīšanas mēģinājumu un ķīlnieku sagrābšanu un notiesāts uz 16 gadiem cietumā. Taču pagājušajā mēnesī viņš pieteicis badastreiku, pieprasot atļauju atstāt ieslodzījuma vietu, lai varētu apmeklēt lekcijas universitātē – iestājeksāmenus N. Romanosam izdevies nokārtot neklātienē. Britu laikraksts The Observer raksta, ka jaunietis badojas jau 28 dienas un viņa veselības stāvoklis strauji pasliktinās. N. Romanoss jau paspējis kļūt par jaunās paaudzes grieķu kreiso radikāļu elku, tāpēc nav pārsteigums, ka nedēļas nogalē notikušo protesta demonstrāciju dalībnieki viņu slavinājuši un pieprasījuši atbrīvošanu. Arī daļa sabiedrības apšauba N. Romanosa un viņa biedru vainu, atgādinot, ka īsi pēc viņu aizturēšanas publiskotās jauniešu fotogrāfijas bija nopietni retušētas, lai slēptu viņu piekaušanas pēdas. Spiedienam pakļāvies pat premjers Antonis Samarass, kurš vakar bija ieplānojis tikties ar notiesātā vecākiem, lai apspriestu, kā viņu pierunāt pārtraukt badastreiku.