Madagaskarā reģistrēts mēra uzliesmojums

© Scanpix

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izplatījis paziņojumu ceļotājiem, informējot, ka Madagaskarā augusta beigās reģistrēts mēra uzliesmojums.

Madagaskara ir valsts Indijas okeānā, Āfrikas austrumu piekrastē. SPKC uzsver, ka šajā valstī mēra uzliesmojumi notiek bieži atkarībā no sezonālām īpatnībām. 4.novembrī Madagaskaras Veselības ministrija paziņojusi Pasaules Veselības organizācijai (PVO) par mēra uzliesmojumu, kas reģistrēts valstī kopš šī gada 31.augusta.

Pirmais slimības gadījums valstī reģistrēts augusta beigās. Slimnieks bija kāds zēns, kurš septembra sākumā nomira. Līdz 16.novembrim valstī reģistrēti 119 mēra saslimšanas gadījumi, no kuriem 40 jeb 34% bijuši letāli. No visiem slimniekiem 2% ir mēra pneimonijas jeb plaušu karsoņa forma.

Mēris Madagaskarā reģistrēts septiņu reģionu 16 rajonos.

"Veselības aprūpes sistēma Madagaskarā ir vāja, pēc gadiem ilguša konflikta galvaspilsēta ir ļoti biezi apdzīvota. Novērots, ka blusām iestājies augsts rezistences līmenis pret dezinsekcijas līdzekli deltametrīnu. Ar PVO un citu organizāciju atbalstu tiek organizēti pretepidēmiskie pasākumi, tiek nodrošināta antibiotiku, aizsardzības līdzekļu un insekticīdu pieejamība skartajos apgabalos," skaidro SPKC.

PVO nav noteikusi nekādus ceļojumu vai tirdzniecības ierobežojumus uz Madagaskaru.

SPKC arī norāda, ka pasaulē katru gadu tiek reģistrēti ap 1000 līdz 6000 mēra gadījumi, kas tiek reģistrēti šīs infekcijas slimības dabiskajās izplatības zonās jeb dabas perēkļos ASV rietumos, Dienvidamerikā, Āfrikā, Centrālajā un Dienvidaustrumāzijā, kā arī un Krievijas dienvidos.

Plašāka informācija par mēri atrodama SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv".