Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV kosmosa kuģis "Orion" veiksmīgi veicis izmēģinājuma lidojumu

© Scanpix/AP

Jaunais ASV kosmosa kuģis "Orion" piektdien veiksmīgi pabeidzis izmēģinājuma lidojumu kosmosā, pēc nepilnu četrarpus stundu lidojuma nolaižoties Klusajā okeānā, ziņo ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

"Šeit ir tavs jaunais kosmosa kuģis, Amerika," paziņoja NASA amatpersona.

Saskaņā ar sākotnējo novērtējumu lidojums noticis bez problēmām un viss noticis pēc plāna.

"Orion" ar nesējraķeti "Delta IV Heavy" piektdien plkst.7.05 (plkst.14.05 pēc Latvijas laika) startēja no Keipkanaveralas Kenedija kosmosa centra Floridā . Sākotnēji starts bija paredzēts ceturtdien, taču dažādu nelielu problēmu dēļ tas tika pārcelts.

Pēc pacelšanās kosmosā "Orion" devās uz Zemes orbītu 5900 kilometru augstumā, lai pa to apriņķotu mūsu planētu.

Šoreiz izmēģinājuma lidojumā "Orion" devās vēl bez apkalpes, taču turpmāk plānots, ka tas varēs izplatījumā nogādāt sešus cilvēkus, nonākot līdz šim vēl nesasniegtā attālumā no Zemes.

NASA kosmosa kuģi "Orion" izstrādājusi, lai piepildītu seno ieceri nogādāt cilvēku uz Marsa. NASA iecere ir šī gadsimta trešajā desmitgadē vispirms nogādāt cilvēku uz viena no asteroīdiem, bet pēc tam uz Marsa.

Kamēr NASA koncentrējusies uz Marsa misiju, apkalpes nogādāšanu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) tā atstājusi Krievijas ziņā, bet kravu transportēšana uz SKS uzticēta ASV privātuzņēmumiem.

"Orion" vairāk līdzinās tai kosmosa kuģu paaudzei, kas nogādāja cilvēku uz Mēness, nekā vēlākajiem atspoļkuģiem, kuru flote tika norakstīta 2011.gadā.

Tomēr jaunais kosmosa kuģis ir lielāks nekā "Apollo". Kamēr "Apollo" diametrs bija 3,2 metri, "Orion" apkārtmērs ir pieci metri. Lai gan "Shuttle" kuģi bija vēl lielāki, tie nekad nepameta Zemes orbītu, dodoties tālāk izplatījumā.

Atšķirībā no "Apollo" "Orion" iecerēts kā vairākkārt izmantojams kosmosa kuģis.