Ekspremjera atgriešanās draud ar krīzi Horvātijā

Bijušais Horvātijas premjerministrs Ivo Sananders, kurš pērnā gada jūlijā negaidīti paziņoja par demisiju un aiziešanu no politikas, pagājušās nedēļas nogalē tikpat negaidīti deklarējis atgriešanos.

Taču viņa partijai HDZ, kas pašlaik ir pie varas Horvātijā, šis solis nav paticis, un pirmdienas vakarā I. Sananders izslēgts no partijas.

Reuters vēsta, ka svētdien I. Sananders, kurš ilgus gadus tika uzskatīts par Horvātijas politikas centrālo figūru, sasaucis preses konferenci, kurā kritizējis pašreizējo premjerministri un HDZ vadītāju Jadranku Kosoru, un paziņojis, ka viņa aiziešana bijusi kļūda un viņš esot gatavs atgriezties aktīvajā politikā. Kaut gan I. Sananders nav precizējis, kādā statusā vēlas atgriezties, valdošās partijas virsotnē viņa paziņojums vērtēts kā iekšējais apvērsums, un jau pirmdien pēc HDZ vadības un personiska J. Kosoras ierosinājuma viņš izslēgts no partijas.

"Viņa vērtējums, ka mēs nezinām, ko darām, šķiet, mērķēts uz ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu. Šādā gadījumā mēs zaudētu tieši sešus mēnešus un nespētu līdz šā gada nogalei pabeigt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā, un to mēs nevaram atļauties," sarunā ar Reuters sacījusi J. Kosora, atgādinot, ka Horvātijas galvenais mērķis ir, sākot ar 2012. gadu, pievienoties ES.

Horvātijas politiskie analītiķi gan pieļauj iespēju, ka valstij draud parlamentārā krīze. I. Sananderam ir tiesības atjaunot parlamenta deputāta mandātu, un, tā kā tagad viņš no HDZ ir izslēgts, bijušais premjers varētu veidot savu domubiedru grupu, kurai pievienosies tie HDZ deputāti, kuri nav apmierināti ar premjeres darbību. Līdz ar to konservatīvo vadītajai koalīcijas valdībai Horvātijā varētu pienākt gals, prognozē Vecernji List.