No Krievijas "par spiegošanu" izraidīts bijušais Saeimas deputāts

© F64

No Krievijas izraidīts bijušais Latvijas parlamenta deputāts Aleksejs Holostovs, kuru Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) apsūdzējis spiegošanā, atsaucoties uz telekanālu NTV, svētdien vēsta tīmekļa medijs "Meduza".

Plašāks sižets tikšot NTV ēterā pārraidīts plkst.18 pēc Maskavas laika, bet tā anotācijas klips jau ir ievietots telekanāla tīmekļa vietnē.

Kā apgalvo telekanāls, žurnālistiem ir izdevies iegūt FDD veiktās Holostova pratināšanas ierakstu. Sižetā nav teikts, kad pratināšana notikusi.

Holostovs videomateriālā saka: "Krievijas teritorijā atrodos pēc Latvijas specdienestu, kas darbojas CIP vadībā, uzdevuma."

Pēc Holostova teiktā viņš esot savervēts pirms septiņiem, astoņiem gadiem. Ja viņš nebūtu piekritis sadarboties, apdraudēta būtu viņa ģimene, taisnojas Holostovs. Viņš sev esot izvēlējies segvārdu "Glorija".

Holostova uzdevumos esot bijis vākt informāciju par Krievijas iedzīvotāju, arī amatpersonu, neapmierinātību ar valdību un prezidentu Vladimiru Putinu.

Pēc Holostova teiktā viņam ir bijuši plaši sakari Krievijas Valsts domes deputātu vidū, ar kuriem viņš bieži ticies.

NTV sižetā tiek minēts tikai viena deputāta vārds. Tas ir Aleksejs Mitrofanovs, kurš šobrīd slēpjoties ārzemēs.

Par darbu Holostovam samaksāti 10 000 rubļu, vēsta NTV, tiesa gan nenorādot, par kādu laika posmu šī samaksa veikta.

Holostovs aizturēts brīdī, kad viņš "mēģinājis gatavot dosjē par savu draugu, FDD līdzstrādnieku Alekseju, kura uzvārds netiek izpausts", vēsta "Meduza".

Kā skaidrots NTV sižetā, Krievijas varasiestādes nolēmušas izraidīt Holostovu no Krievijas, jo būtisku kaitējumu viņš nav nodarījis. Sižetā nav atklāts, kad izraidīšana notikusi.