Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijā arvien plašāk tiek atzīmēti Latvijas Valsts svētki

© F64

18. novembrī Stokholmas un apkaimes latvieši un Latvijas draugi pulcēsies tradicionālajā Ekumēniskajā Valsts svētku dievkalpojumā Ādolfa Fredrika baznīcā.

Savukārt svinīgais Valsts svētku pasākums, kurā klātesošos uzrunās Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis un dzejniece Māra Zālīte, Stokholmā notiks sestdien, 22. novembrī. 

Vienlaikus 22. novembrī uz savu sarīkojumu pulcēsies Gēteborgas latvieši. Svētku runu tajā teiks Zviedrijas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Juris Rozītis.

Zviedrijas ziemeļos Ūmeo latvieši kopīgi svinēs Valsts dzimšanas dienu 18. novembra vakarā. Bet Zviedrijas dienvidu latvieši Valsts svētkus atzīmēs Malmē jau 15. novembrī. Sarīkojumā lūgts piedalīties Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis. Šogad pirmo gadu latvieši kopā nāks arī Zviedrijas vidienē – Karlskūgā 22. novembrī.

Latvijas vēstniecība Zviedrijā 21. novembrī rīkos pieņemšanu diplomātiskajam korpusam, Zviedrijas sabiedrības un latviešu organizāciju pārstāvjiem, viesus cienājot ar latviešu alu un latviešu pavāru gatavotajām uzkodām.

 Dažas dienas iepriekš 17. novembrī Stokholmas vecākajā kinoteātrī "Zita" Latvijas vēstniecība Zviedrijā sadarbībā ar Zviedrijas Basketbola federāciju, Latvijas Basketbola savienību un filmas „Sapņu komanda 1935” veidotājiem pulcēs Zviedrijas sabiedrību, lai runātu par to, kas vieno pirmos Eiropas čempionus basketbolā un Zviedrijas latviešus.

Ierodoties Zviedrijā 1944. un 1945. gadā, mūsu tautieši atklāja, ka zviedri nepazīst basketbolu. Latviešu un igauņu kopienas aizsāka basketbola tradīcijas Zviedrijā. Spēles noteikumi tika tulkoti zviedru valodā no latviešu valodas. Zviedrijas Basketbola federācijas prezidents 30 gadus bija latvietis Alis Strunke. Latviešu ietekme Zviedrijas basketbola tapšanā un vēsturē ir milzīga. Latviešu sieviešu komanda „Daina” divreiz bijusi Zviedrijas čempione. Fotogrāfs Fricis Forstmanis pagājušā gadsimta 50. - 60. gados bija galvenais Zviedrijas basketbola fotogrāfs. Vairāki Zviedrijas latvieši bijuši dažādu Zviedrijas komandu treneri un starptautiska mēroga tiesneši, kā arī spēlējuši Zviedrijas valstsvienībā. 

Latvijas vēstnieks Gints Jegermanis panācis vienošanos ar Zviedrijas Basketbola federācijas (ZBF) un Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadību, ka 17. novembrī Stokholmas kinoteātrī ”Zita” tiks rādīta filma "Sapņu komanda 1935". Pasākumu ievadīs vēstnieks Jegermanis, LBS un ZBF vadība. 

Šajā pasākumā paredzēta ne tikai Zviedrijas preses klātbūtne, bet arī Zviedrijas politiķu un sabiedrības dalība. Piedalīsies arī daudzi latvieši, kas savulaik spēlēja basketbolu Zviedrijā, bija basketbola tiesneši un treneri.