Zviedrijai ir pierādījumi par svešas zemūdenes atrašanos tās teritorijā

© google

Zviedrijai ir pārliecinoši pierādījumi par svešas zemūdenes atrašanos Stokholmas arhipelāgā oktobrī,piektdien preses konferencē paziņoja Zviedrijas armijas virspavēlnieks, vēsta BBC News.

"Zviedrija var apstiprināt, ka neliela zemūdene šķērsojusi mūsu teritoriālos ūdeņus. Mēs esam izslēguši visus citus izskaidrojumus," preses konferencē teica ģenerālis Svekers Goransons.

Pagājušajā mēnesī Stokholmas arhipelāgā patiešām atradusies neliela zemūdene, tomēr armija nespēj noteikt, kuras valsts kuģis tas bijis.

Virspavēlnieks arī neatklāja, cik gara bijusi zemūdene, norādot, ka tā ir slepena informācija. Kā uzsvēra Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns, šis pārkāpums ir ļoti nopietns un nepieņemams. Levēns paziņoja, ka, ņemot vērā globālās drošības situācijas pasliktināšanos, tiks izveidota jauna nacionālās drošības komiteja un Zviedrija aizstāvēs savu teritoriālo integritāti ar visiem tās rīcībā esošajiem līdzekļiem.

Kā ziņots, oktobrī pie Zviedrijas krastiem tika izvērsta vērienīga meklēšanas operācija, jo pastāvēja aizdomas, ka valsts ūdeņos atrodas ārvalstu zemūdene, iespējams, no Krievijas. Maskava gan to kategoriski noliedza.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais