ASV pastiprina aviodrošību

Sākot ar vakardienu, stājusies spēkā ASV Transporta drošības pārvaldes direktīva, kas paredz krietni nopietnākas drošības pārbaudes tiem pasažieriem, kuri gatavojas doties uz ASV. 14 valstu pilsoņi jau iekļauti savdabīgā melnajā sarakstā, kas nozīmē, ka viņus pārbaudīs pārmeklējot, tāpat tiks pārmeklēta šo cilvēku rokas bagāža.

Transporta drošības pārvaldes pārstāvji un ASV iekšējās drošības ministre Dženeta Napolitāno norādījuši, ka šādi pasākumi nepieciešami, lai garantētu drošību un novērstu, piemēram, tādus incidentus kā 24. decembrī, kad kāds Nigērijas pilsonis, kurš esot saistīts ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda, mēģināja uzspridzināt Amsterdamas–Detroitas reisa lidmašīnu. ASV amatpersonas pagaidām atturas sacīt, uz cik ilgu laiku ieviesti jaunie drošības noteikumi, taču brīdinājušas, ka pasažieriem, kuri gatavojas lidot uz ASV, lidostās vajadzētu ierasties jau vismaz trīs stundas pirms plānotā reisa.

Dž. Napolitāno izteikusies, ka pastiprinātās pārbaudes dažādu valstu lidostās būs negaidītas un tām var tikt pakļauts jebkurš pasažieris, kurš vēlas nokļūt ASV, taču 14 valstu pilsoņiem jārēķinās, ka viņus rūpīgi pārbaudīs jebkurā gadījumā. Tas attiecas uz ASV terorisma atbalstītāju sarakstā iekļauto Irānas, Sudānas, Kubas un Sīrijas pilsoņiem, kā arī Afganistānas, Alžīrijas, Irākas, Libānas, Lībijas, Nigērijas, Pakistānas, Saūda Arābijas, Somālijas un Jemenas pilsoņiem, vēsta AP. Tāpat laikā, kad lidmašīnas jau atradīsies ASV gaisa telpā, pasažieriem var tikt liegta iespēja piecelties no savām vietām, piekļūt rokas bagāžai, lietot elektroniskās ierīces vai turēt klēpī kādus priekšmetus – tas attiecoties pat uz lidkompānijas izsniegtajām segām. Jāpiebilst, ka līdzīgus pasākumus pēc Ziemassvētkos notikušā incidenta vairākas amerikāņu aviokompānijas izsludināja bez oficiāla Transporta drošības pārvaldes pieprasījuma.

BBC vēsta, ka vairākas Eiropas valstis apsver iespēju jau vistuvākajā laikā savās lidostās (galvenokārt tajās, no kurām tiek veikti reisi uz ASV) uzstādīt jaunākās paaudzes skenēšanas aparātus, kas ļauj virtuāli izģērbt pasažieri, lai pārliecinātos, ka viņš lidmašīnā neienes neatļautus priekšmetus. Lielbritānijas premjers Gordons Brauns, piemēram, paziņojis, ka šādas ierīces Hītrovas lidostā tiks uzstādītas jau tuvāko nedēļu laikā. Jāatgādina, ka cilvēktiesību aizstāvji bažījas, ka ar šiem skeneriem var redzēt arī cilvēku intīmās ķermeņa daļas, turklāt fotogrāfijas iespējams saglabāt. Daļa drošības ekspertu savukārt apšauba, vai ar tiem var atklāt tāda tipa sprāgstvielu, kādu lidmašīnā Ziemassvētkos ienesa Nigērijas pilsonis.

Interesanti, ka laika ziņā jauno drošības noteikumu ieviešana sakritusi ar pamatīgu trauksmi Ņūdžersijas štata Ņūarkas lidostā. Svētdienas vakarā konstatēts, ka kāds vīrietis izvairījies no drošības kontroles, ieejot izlidojošajiem pasažieriem paredzētajā zonā pa izejas vārtiņiem. Tā kā drošībniekiem nav izdevies pietiekami ātri noreaģēt un notvert pārkāpēju un arī novērošanas kameras nav ļāvušas viņu identificēt, visiem pasažieriem, kas jau bija izgājuši drošības kontroli, bet vēl nebija paspējuši iekāpt lidmašīnās, likts atgriezties reģistrācijas telpās. Pēc tam, kad speciālisti ar suņu palīdzību pārmeklējuši izlidošanas zonas telpas, pasažieriem nācies vēlreiz iziet drošības kontroli, un liela daļa reisu aizkavējusies pat par sešām stundām, ziņo AP.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais