Ķermeņu skeneri Lielbritānijas lidostās varētu būt bērnu pornogrāfijas likumu pārkāpums

Lielbritānijas valdība otrdien pavēstīja, ka strādā pie tā, lai novērstu bažas, ka lidostās uzstādāmie ķermeņa skeneri varētu pārkāpt likumus, kas aizliedz radīt nepiedienīgus bērnu attēlus.

Premjerministrs Gordons Brauns šonedēļ paziņoja, ka pēc neveiksmīgā spridzināšanas mēģinājuma lidmašīnas reisā no Amsterdamas uz Detroitu Hītrovā un citās Lielbritānijas lidostās tiks uzstādīti ķermeņa skeneri.

Kā laikrakstam "Guardian" norādīja privātās dzīves neaizskaramības aktīvisti, iekārtu radītie attēli ir tik detalizēti, ka tie pielīdzinās "virtuālai izģērbšanai", un aicināja ieviest pasākumus pasažieru privātuma aizsargāšanai.

Pilsonisko tiesību grupas "Action On Rights For Children" pārstāvis Terijs Doutijs sacīja, ka ķermeņa skeneri varētu būt bērnu aizsardzības likumu pārkāpums, kas aizliedz radīt nepiedienīgu bērna attēlu vai "pseidoattēlu".

"Viņiem nav juridisku tiesību šādā veidā izmantot visa ķermeņa skenerus," sacīja Doutijs.

Transporta departamenta preses pārstāvis pavēstīja, ka tiek izstrādātas instrukcijas lidostu personālam, kas strādās ar skeneriem.

"Mēs saprotam ar ķermeņa skeneru uzstādīšanu saistītās bažas," sacīja pārstāvis. "Ir būtiski, lai personāls būtu pienācīgi apmācīts un mēs izstrādājam instrukcijas, lai nodrošinātu, ka šīs bažas tiek ņemtas vērā. Esošās normas arī nosaka, ka skeneri ir atsevišķi no visas iekārtas, tāpēc nav iespējams tieši redzēt personu, kas tiek skenēta, un šie anonīmie attēli tiek nekavējoties dzēsti."

Ķermeņu skeneru izmantošana lidostās tiek uzskatīta par efektīvu veidu, kā atklāt iespējamus drošības noteikumu pārkāpumus. Šī procesa gaitā cilvēks ieiet palielā kabīnē, kur uz viņa ķermeni tiek raidīti elektromagnētiskie viļņi, kā rezultātā tiek radīts melnbalts cilvēka ķermeņa trīsdimensiju attēls.

Vairākas valstis paziņojušas par nodomu uzstādīt ķermeņu skenerus savās lidostās pēc neveiksmīgā lidmašīnas spridzināšanas mēģinājuma Ziemassvētkos, kad ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītais Nigērijas pilsonis Umars Faruks Abdulmutallabs mēģināja uzspridzināt apakšbiksēs paslēptas sprāgstvielas.

Svarīgākais