Ziema stindzina Ķīnu un Koreju

Spēcīgais sals un sniegputeņi paralizējuši satiksmi Ķīnas ziemeļaustrumos un Korejas pussalā. Vairākās pilsētās sasniegti jauni aukstuma un sniega segas rekordi, bet Pekinā un Tjaņdziņā aptuveni 2,2 miljoniem skolēnu Jaungada brīvdienas tika pagarinātas vēl par vienu dienu, jo skolas slikto laika apstākļu dēļ bija slēgtas.

AFP, atsaucoties uz Ķīnas Centrālo meteoroloģijas biroju, vēsta, ka nedēļas nogalē Ķīnas galvaspilsētā izveidojusies aptuveni 30 centimetru bieza sniega sega un tas ir lielākais ziemas nokrišņu daudzums, kas reģistrēts kopš 1951. gada. China Daily ziņo, ka līdzīga situācija ir arī citos valsts ziemeļaustrumu reģionos un sniega tīrīšanai mobilizēti aptuveni 300 000 cilvēku. Pekinā gaisa temperatūra naktī nokritusies līdz mīnus 16 grādiem pēc Celsija, bet atsevišķās Ķīnas vietās termometra stabiņš sasniedzis mīnus 36 grādu atzīmi. Pekinas starptautiskajā lidostā atcelti desmitiem un kavējušies simtiem lidmašīnu reisu, savukārt pilsētas sabiedriskais transports kursējis ar tik lieliem pārtraukumiem, ka nācies norīkot 5000 cilvēku, kuri uzraudzītu kārtību autobusa pieturās.

Līdzīga situācija ir Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā, kur vakar no rīta reģistrēta 26 centimetrus bieza sniega sega – biezākā kopš 1937. gada. Sniega dēļ faktiski paralizēts virszemes transports, bet Seulas metro sistēma nespēj tikt galā ar visiem braukt gribētājiem. Interesanti, ka dabas stihijas dēļ ar ievērojamu novēlošanos sākusies kārtējā valdības sēde, jo ministri vienkārši nav spējuši laikus nokļūt darbā. Dienvidkorejas mediji vēsta, ka nopietni sniegputeņi piemeklējuši arī Ziemeļkoreju, kas, iespējams, prasījuši cilvēku dzīvības, taču šīs pašizolētās valsts oficiālā ziņu aģentūra ne par kādu ārkārtas situāciju neziņo.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais