Krievijas spēki virzās uz Ukrainas austrumiem

© Scanpix

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome svētdien ziņojusi par intensīvu Krievijas karaspēka un tehnikas virzīšanos uz promaskavisko kaujinieku kontrolētajām teritorijām Ukrainas austrumos.

Par to preses brīfingā paziņojis padomes preses pārstāvis Andrijs Lisenko.

Pirms tam Ukrainas pretterorisma operācijas karavīri ziņoja, ka teroristiskā grupējuma "Luhanskas tautas republika" kaujinieki, kas paši ietur pamieru, viņus pa rāciju informējuši par papildspēku un bruņutehnikas ierašanos un norādījuši, ka šī jaunā vienība neievēro vienošanos par uguns pārtraukšanu. Kā uzskata ukraiņu puse, pretinieki grib ieņemt Luhanskas termoelektrostaciju, kas apgādā ar elektroenerģiju visu apgabalu.

Pēc Lisenko teiktā, Krievija arī nosūtījusi uz Doņecku kārtējo tā dēvēto humānās palīdzības konvoju - 32 kravas automašīnas, nesniedzot Ukrainai par šo sūtījumu nekādu oficiālu informāciju.

Tikmēr Krievijas mediji ziņo, ka uz Doņeckas un Luhanskas apgabaliem esot nosūtīts pa 50 kravas automašīnām ar palīdzības sūtījumiem, galvenokārt būvmateriāliem, kā arī pārtiku, medikamentiem, siltām drēbēm un citām lietām, kas nepieciešamas sakarā ar ziemas tuvošanos.

Ukrainas Ārlietu ministrija atzinusi, ka iepriekšējā šāda veida autokolonnā vestas preces, kas neietilpst humānās palīdzības kategorijā, savukārt Ukrainas pretterorisma organizācijas štābs paziņojis, ka pēc katra kārtējā "palīdzības sūtījuma" ierašanās teroristu apšaudes jūtami pieņemas spēkā.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome arī informējusi, ka pie Krievijas anektētās Krimas robežas nezināmas civilā ģērbtas personas iztaujājot autovadītājus par iespējamajām Ukrainas karaspēka pozīcijām. Tai pašā rajonā redzēts radiolokācijas izlūkošanas mikroautobuss, kas var tikt izmantots gan bezpilota lidaparātu vadībai, gan radiosakaru traucēšanai.

Svarīgākais