Ukrainas vēlēšanas: pārkāpumu maz

© Imants Liepiņš

Ukrainas demokrātiskā uzdrīkstēšanās, rīkojot parlamenta vēlēšanas apstākļos, kad vienu no valsts apgabaliem ir okupējusi un anektējusi Krievija, bet vēl divos citos apgabalos notiek karš pret teroristu bandām, īstenojās mierīgāk, nekā starptautiskie novērotāji pirms tam bažījās. Galvenā iezīme: pati balsošana praktiski visās vietās svētdien noritēja bez lieliem pārkāpumiem.

Visā 40 miljonu valstī tika arestēti tikai daži tradicionālo «balsošanas karuseļu» organizatori un citi balsu uzpircēji, kamēr vēl pirms diviem gadiem balsu pirkšanas gadījumi tika konstatēti praktiski visos valsts 225 vēlēšanu apgabalos.

Toties šoreiz lielākais pārkāpumu skaits konstatēts nevis balsošanas laikā, bet pēc tam, kad notika balsu skaitīšana, apkopošana un uzlādēšana Centrālajā vēlēšanu komisijas serverī. Severodoņeckā, vienā no nesen atbrīvotajām pilsētām, amatpersonas patvaļīgi nomainīja visu vēlēšanu komisiju locekļus, lai balsis skaitītu «pareizi». Citur apgabala vēlēšanu virskomisija Dņepropetrovskā atteicās ņemt pretī lokālo iecirkņu komisiju atvestos protokolus un balsu maisus, atsaucoties uz gramatiskām pārrakstīšanās kļūdām protokolos – pietika ar vienu burtu nepareizi, lai apgabala komisija neņemtu neko pretī. Iecirkņu komisiju locekļi divas diennaktis ar balsu maisiem gaidīja uz ielas, bet nekā. Savukārt Odesas apgabala virskomisija, kuras sastāvā ir gandrīz tikai vietējās Juridiskās fakultātes mācībspēki, klaji pretlikumīgi pasludināja sēdi par slēgtu, izdzina visus partiju pārstāvjus, žurnālistus un starptautiskos novērotājus un ieslēdzās sēžu telpā, lai gan likums pavēl balsu saskaitīšanu noturēt atklāti. «Komisija savai sēžu ēkai pašrocīgi novilka apkārt dzelteno lenti, ar kādu parasti norobežo nozieguma vietu,» lenti smīnēdams demonstrēja Piektā kanāla žurnālists.

Šaušana vēlēšanu dienā un naktī

Neskaitot Doņeckas un Luhanskas apgabala teroristus, kuri draudēja ar nošaušanu visiem pilsoņiem, kas mēģinās nokļūt līdz vēlēšanu iecirkņiem, lokāli vardarbības uzliesmojumi tika konstatēti arī citur Ukrainas teritorijā. Kirovogradas apgabalā tika šauts uz auto, kurā atradās trīs kandidāti, viņu vidū arī Mustafa Naijems – valsts pazīstamākais pētnieciskais žurnālists, kura analītiskie materiāli par korupciju un personīgais neuzpērkamības paraugs bija viens no faktoriem Maidana aizsākumos gandrīz jau pirms gada. Krivij Rihā kāds vietējais ieroču fanāts, uz kura vārda reģistrēts apsardzes firmas cienīgs arsenāls, blieza uz citu auto, kurā brauca kandidāts, ar ko šāvējs bija sastrīdējies turpat no rīta. SBU arestēja bandu, kura gatavoja terora aktu Aizkarpatos – pašā eiropeiskākajā Ukrainas stūrī, pie Slovākijas un Ungārijas robežas. Ārpus Kijevas nelaimes gadījumā cieta busiņš, ar kuru aizpildīto biļetenu maisi tika vesti uz apgabala virskomisiju – autokatastrofā nositās trīs komisijas locekļi, bet viens no izdzīvojušajiem saglabāja maisus un ar nebojātiem zīmogiem tos nodeva tiesībsargājošajām institūcijām.

Neatkarīgā jau stāstīja, kā 217. vēlēšanu apgabalā Oboloņas rajonā Kijevā milicija savāca 200 tituškas, kas bija aplenkuši apgabala virskomisiju (tā ir trīsstāvu ēka, kuras otrā galā atrodas kāda vietējā izglītības iestāde) un saimniekoja telpā, kurā stāv komisijas serveris. Vakar atklājās, ka šajā iecirknī, kurā jau otro reizi nesekmīgi kandidē (pareizāk sakot – vēlētājus nesekmīgi uzpērk) vietējais oligarhs Vadims Stolars, pats vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs bijis tas, kurš pašrocīgi ielaidis tituškas servera telpā. «Priekšsēdētāju tagad ķer milicija, ierosināta krimināllieta,» uz rīta pusi tviterī rakstīja iekšlietu ministrs Arsēns Avākovs. Apgabalā uzvaru izcīnīja brīvprātīgā bataljona Azova komandieris Andrijs Bileckis no Labējā sektora. Pēc 5% procentu balsu saskaitīšanas V. Stolars apsveica konkurentu ar uzvaru publiski un stundu vēlāk aizbēga no valsts.

Nav slikti, bet varēja būt labāk

Galīgie rezultāti, sekojot dažādām sūdzībām, joprojām tiek apkopoti, bet ir skaidrs, ka šīs vēlēšanas Ukrainā ir mainījušas spēku samēru, lai arī galīgi nav iznīcināts neviens no vecajiem spēkiem, kuri noveduši valsti līdz politiskam, militāram un ekonomiskam juceklim. Porošenko bloks, visticamāk, ar nepilna procenta atstarpi paliks otrais, kamēr aptuveni 22% balsu saņem līderi – premjera Arsēnija Jaceņuka un Augstākās radas spīkera Oleksandra Turčinova Tautas frontes saraksts. It kā abas partijas skaitās prorietumnieciskas, bet starp tām ir fundamentāla atšķirība: Porošenko bloks ir ar eiropeiski ukrainisku orientāciju, kamēr Jaceņuka spēks ir proamerikānisks un orientēts uz padevību Starptautiskajam valūtas fondam. Jau šobrīd atskan politologu izteicieni televīzijā, ka Jaceņuks nav nekas vairāk kā budžeta balansētājs – grāmatvedis, kurš it nemaz nav valstisks līderis antiterorisma operācijas laikā.

Daudzi vēlētāji nolēmuši, ka pienācis laiks jaunajām sejām, tāpēc trešajā vietā iebalsojuši kārtējo Rietumukrainas dzemdēto politisko kustību – Samopomič, kas guvusi apmēram 11% atbalstu. Turpat seko Opozīcijas bloks, sastāvošs lielākoties no bijušajiem Reģionu partijas cilvēkiem: partija veikusi pašattīrīšanos no gāztā prezidenta Viktora Janukoviča tuvākajiem cilvēkiem, bet kopumā savu prokrievisko nostāju īsti zaudējusi nav. Tiesa, tās cilvēki beidzot sākuši publiski runāt ukrainiski, ko iepriekšējos desmit gadus nedarīja.

Radikālā partija, kam aptaujas prognozēja pat 13%, faktiski ieguvusi apmēram septiņarpus procentus. Pēdējā partija, kas pārvarēs 5% barjeru, būs ekspremjeres un ekscietumnieces Jūlijas Timošenko Batkivščina, kura iepriekšējās vēlēšanās ieguva trīsreiz vairāk par pašreizējiem sešiem procentiem. Tūlīt aiz strīpas palikusi nacionālistu galvenā partija Svoboda: tai līdz barjeras pārvarēšanai pietrūkst trīs procenta desmitdaļas. Labējais sektors guvis zem diviem procentiem.

«Pirmo reizi Ukrainas vēsturē būs nevis prokremliska vai proamerikāniska, bet proukrainiska rada,» pēcvēlēšanu naktī priecājās Svoboda līderis Olehs Tjahņiboks, vēl nezinot, ka nav ievēlēts. Šī partija, kuras biedri Maidanā bija proporcionāli visvairāk cietušo un noslepkavoto vidū, zaudējusi vēlētājus, kas aizgājuši pie Radikālās partijas un Samopomič.

Pie 4% apstājusies Komunistiskās partijas atbalstītāju aktivitāte. Tas pats ar Siļna Ukrajina jeb bijušā reģionāļa Serhija Tihipko projektu. Tomēr jāņem vērā – barjeru nepārvarējušās partijas iekļuvušas ar vismaz dažiem kandidātiem caur vienmandāta apgabaliem, līdzīgi kā minētais A. Bileckis 217. apgabalā.

Balsošanas process – pārskatāms

Šajās Ukrainas vēlēšanās pārkāpumi izdarīti ārpus iecirkņiem vai pēc balsošanas beigām. Šaušana uz kandidātiem, avāriju izraisīšana, draudēšana ar teroru, manipulācijas ar datiem serverī – tas viss ir kas tāds, kas nenotiek pašā balsošanas procesā un ko var novērst, nepieciešamības gadījumā pārskaitot nodotās balsis, kuras kopumā tika savāktas pareizi un godīgi. Uz to norādīja arī EDSO novērotāji, kuri atzina, ka pats balsošanas process, raugoties no vēlētāju pozīcijām, bijis godīgs un pārskatāms.

Svarīgākais