Eiroskeptiķu grupu glābj polis Ivaškevičs

© scanpix

Eiropas Parlamenta eiroskeptiķu grupai, kas pagājušonedēļ izjuka pēc Latvijas pārstāves Ivetas Grigules aiziešanas, izdevies rekrutēt galēji labējo poļu deputātu Robertu Ivaškeviču. Līdz ar to grupā atkal ir pārstāvji no vismaz septiņām ES dalībvalstīm, tā varēs turpināt savu darbību un saņemtievērojamu finansējumu no Eiropas nodokļu maksātāju naudas.

Labās ziņas saviem piekritējiem pirmdienas pievakarē pavēstīja deputātu grupas Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa (EFDD) līderis Naidžels Farāžs, kurš pazīstams arī kā Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) vadītājs. «Pārfrāzējot Marku Tvenu – baumas par mūsu nāvi ir bijušas stipri pārspīlētas. Eiroskeptiķi ar lielu troksni ir atpakaļ, un patiesībā mēs jau arī nekur nebijām aizgājuši,» viņa sacīto citē AFP. Interneta ziņu vietne Eurpeanvoice.com norāda, ka starp N. Farāžu un parlamenta vadītājiem sākusies stīvēšanās par procedūras jautājumiem, proti, vai grupa ir izjukusi un pēc tam izveidota no jauna, vai arī tā paspējusi deputātu no vienas valsts aizstāt ar citas valsts pārstāvi. Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs skaidrojis, ka grupa savu pastāvēšanu beigusi 16. oktobrī, līdz ar I. Grigules izstāšanos no tās. Savukārt N. Farāžs ir pārliecināts, ka saskaņā ar reglamentu lēmums par grupas darbības pārtraukšanu varēja stāties spēkā tikai vakarrīt – bet līdz tam laikam EFDD jau bija atradusi aizstājēju grupu pametušajai deputātei. Šādas nianses N. Farāžam ir svarīgas tādēļ, ka gadījumā, ja grupa tiks atzīta par uz laiku izjukušu, viņam nebūs tiesības uzstāties ar komentāriem pēc Eiropas Komisijas vadītāja Žozē Manuela Barrozu atvadu uzrunas un jaunā EK vadītāja Žana Kloda Junkera inaugurācijas runas, kas notiks šodien, skaidro Europeanvoice.com.

Laikraksts The Guardian norāda, ka N. Farāžam grupas saglabāšana bijusi ļoti svarīga finansiālā ziņā, jo tās izjukšana nozīmētu, ka UKIP netiks pie «miljoniem sterliņu mārciņu Eiropas nodokļu maksātāju naudas». Avīze raksta, ka pērn grupa, kas iepriekšējā parlamenta sasaukumā saucās EFD jeb Brīvības uz demokrātijas Eiropa, saņēmusi 2,6 miljonus eiro lielu finansējumu no Eiropas Parlamenta. Lielākoties tas ticis tieši UKIP, kuras deputāti veido pusi no grupas skaitliskā sastāva. No 48 tās deputātiem 24 pārstāv UKIP, bet 17 – itāļu komiķa Bepes Griljo izveidoto Piecu zvaigžņu kustību. Grupā ir arī divi deputāti no partijas Zviedru demokrāti, divi Lietuvas Kārtības un taisnīguma partijas pārstāvji, čehs no Brīvo pilsoņu partijas un neatkarīgais deputāts no Francijas.

Tagad viņiem pievienojies arī R. Ivaškevičs, kurš pārstāv Polijas Jauno labējo kongresu (KNP). Maijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās šī partija guva 7,5% vēlētāju atbalstu un uz Briseli ir deleģējusi četrus deputātus. Veidojoties jaunā parlamenta sasaukuma grupām, sadarbību ar KNP pārstāvētiem deputātiem kā pārāk radikāliem noraidīja pat Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Le Pena. Jāatgādina, ka N. Farāžs ar M. Le Penu, kura arī uzskatāma par pārliecinātu eiroskeptiķi, atteicās sadarboties tādēļ, ka Nacionālā fronte atbalstot antisemītiskas idejas. The Guardian gan norāda, ka daudz pamatotāk par antisemītiem būtu uzskatīt KNP, kuras vadītājs Janušs KorvinsMikke priekšvēlēšanu laikā paudis pārliecību, ka nacistiskās Vācijas fīrers Ādolfs Hitlers neko neesot zinājis par holokaustu, kas izvērsts pret ebrejiem. The Guardian atgādina, ka jūlijā J. KorvinsMikke no tribīnes asi vērsās pret plānu noteikt minimālo algu, atgādinot par sekām, kādas bija pēc tam, kad savulaik šādu lēmumu pieņēma ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs. «Toreiz darbu zaudēja četri miljoni cilvēku. Labi, tie bija četri miljoni nig...u, bet tagad 20 miljoni eiropiešu Eiropā jūtas kā melnie. Jā, pret mums attiecas kā pret melnajiem,» paziņoja poļu deputāts, kuram sēdes vadītājs nekavējoties atslēdza mikrofonu. Vēlāk viņam par rasistiskiem izteikumiem tika piespriesta 3040 eiro liela soda nauda un noteikts aizliegums uzstāties desmit parlamenta sēdēs. J. KorvinsMikke kļuvis bēdīgi slavens arī ar paziņojumu, ka sievietēm pilnīgi veltīgi piešķirtas vēlēšanu tiesības, kā arī prātošanu par to, ka robeža starp labprātīgu seksu un izvarošanu nemaz nav tik viegli nosakāma.

BBC gan uzsver, ka pagaidām nav runas par J. KorvinaMikkes un pārējo divu KNP deputātu pievienošanos EFDD. Pats R. Ivaškevičs uz savu kolēģu fona neesot uzskatāms par tik lielu radikāli. Teju vai vienīgais kompromats, ko par viņu izdevies sagrabināt – kādā intervijā Gazeta Wroclawska, atbildot uz jautājumu par vardarbību ģimenēs, viņš izteicies, ka iekaustīšana «dažām sievām palīdzētu nolaisties uz zemes». Vēlāk deputātam nācies taisnoties, ka viņš to sacījis ar ironiju, turklāt uzreiz piebildis, ka savu sievu fiziski neietekmējot, gluži tāpat kā bērnus.