Lietuvas mobilo operatoru klienti saņem krāpnieciskas īsziņas no Āfrikas

© Scanpix

Piektdien dažādu Lietuvas mobilo sakaru operatoru klienti ziņo, ka savos tālruņos saņēmuši īsziņas, kurās tiek aicināti steidzami kādam piezvanīt, vēsta portāls "Lrytas.lt". Operatori brīdina uz šīm īsziņām nereaģēt, jo maksa par šādiem zvaniem varētu būt paprāva.

Īsziņas pienāk no dažādiem telefona numuriem, kuri sākas ar kodiem +257, +255 vai +220, kas piešķirti tādām valstīm kā Burundi, Tanzānija un Gambija.

Kā pastāstījusi telekomunikāciju uzņēmuma "Omnitel" pārstāve Daiva Selickaite, par šādu jaunu krāpniecības veidu kompānija savus klientus informējusi sociālajā tīklā "Facebook" un plāno izsūtīt arī brīdinošas īsziņas. "Lai klienti izvairītos no iespējamiem zaudējumiem, vispirms brīdinām viņus ignorēt šādas īsziņas un nezvanīt uz norādītajiem numuriem. Pēc tam nekavējoties sākām bloķēt zvanus uz numuriem, no kuriem sūtītas šīs īsziņas. Diemžēl pašas īsziņas, kas tiek izsūtītas no cita operatora īsziņu centriem, mēs nevaram bloķēt," viņa piebildusi.

Pēc Selickaites teiktā, viņas kolēģis, kas piezvanījis uz vienu no šiem numuriem, izdzirdējis apsveikuma vārdus un paziņojumu, ka esot laimējis kaut kādu čeku.

Līdzīgas īsziņas saņēmuši arī "Tele2" klienti. Kompānijas pārstāvis Andrjus Baranausks norādījis, ka zvani uz visām minētajām valstīm bijuši bloķēti jau pirms tam. "Pat mēģinot piezvanīt, jums tas neizdotos, jo šie kodi iekļauti bloķējamo sarakstā. Kā šie blēži pelnās? Domājams, ka tie ir numuri, kur par zvaniem nāktos samaksāt ne tikai maksu par starptautisko sakaru pakalpojumu, bet arī paprāvu papildu samaksu," viņš spriedis.

Arī kompānijas "Bite Lietuva" pārstāve Žanna Jakevičiene aicinājusi klientus nereaģēt uz šādām īsziņām. "Arī pati tādu saņēmu, bet nekavējoties izdzēsu. Mēs painteresējāmies - zvans pa šādu numuru no mūsu tīkla maksātu 5,50 litus (1,60 eiro)," viņa pastāstījusi, atceroties, ka par līdzīgiem gadījumiem klienti ziņojuši arī pirms aptuveni mēneša.

 

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.